2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Banciu nem értette, hogy a székelyek ellen miért nem tankokkal léptek fel, mint a spanyolok a katalánokkal szemben

2020. május 29. 15:19, utolsó frissítés: 2020. május 31. 18:07

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 2020. május 28-i ülésén 15.000 lej bírságot szabott ki a B1 televíziónak, Radu Banciu műsorvezető magyarellenessége miatt.

A Tanács megállapította, amit a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is jelzett a hatóságnak, hogy a B1 televízió Lumea lui Banciu című május 4-i műsora megsértette a korrekt tájékoztatáshoz való jogot, nem tartotta tiszteletben a hatályos előírásokat.

Banciu szerint a magyarlakta területeken kötelező beszélni a magyar nyelvet és a románoknak megtiltották, hogy anyanyelvükön beszéljenek a saját országukban. A műsorvezető megkérdőjelezte a székelyföldi autonómia szükségességét, mivel meglátása szerint ezeken a területeken már minden a magyaroké, nincs már román iskola, nem beszélnek románul, nem állítanak ki román nyelvű hivatalos papírokat.

Románia helyzetét Spanyolországhoz hasonlította és hangsúlyozta, hogy a katalánok ellen tankokkal léptek fel, ezzel arra célozva, hogy Romániában is így kellene eljárni a magyarokkal szemben.

Banciu szerint Spanyolországban Kelemen Hunort, az RMDSZ vezetőjét 18 év börtönbüntetésre ítélnék.

„A modern világ egyik legnagyobb mételye a fake news, a hamis híreknek a terjesztése, Banciu pedig azon felül, hogy nagyon ellenséges a magyar közösséggel szemben, folyamatosan álhíreket terjeszt, olyan égbekiáltó valótlanságokat állítva a magyar közösségről, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A fake news azért veszélyes, mert hamis percepciót terjeszt a közösségünkről uszító céllal és a tévénézőkben az a téves képzet alakulhat ki, hogy az erdélyi magyar közösség veszélyt jelenthet Romániára nézve, holott az erdélyi magyarságnak minden törekvése pontosan illeszkedik a nemzetközi jogi normákhoz és a román jogrendhez egyaránt” – nyilatkozta Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója. (hírszerk./közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS