2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százötven háromszéki templom harangja kondul meg egyszerre a trianoni békediktátum centenáriumán

2020. június 02. 17:32, utolsó frissítés: 17:32

A nemzeti összetartozás jegyében, Háromszéken több mint 120 magyar település 150 templomának harangja kondul meg június 4-én, 17 óra 30 perckor. A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alakalmából csütörtökön 5 percen át szólnak a harangok.

Fotó: Kocsis B. JánosFotó: Kocsis B. János


A politikai pártok és a történelmi magyar egyházak közös felhívásaként imára és emlékezésre szólítanak a csütörtökön felcsendülő harangok hangjai Háromszéken, jelezve, hogy a sűrűszövésű, kemény és időnként keserű múltúnk ellenére van élhető jövő itt a Kárpátok gyűrűjében – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

„A harangok hangjának jelzés értéke volt a történelem folyamán: mutatta a mindennapok ritmusát, köszöntötte a csatából hazatérőket, és természetesen jelezte az ünnepet, és ha kellett az elmúlást és a veszélyt is. A mostani harangszó a közelgő kerek évforduló alkalmával pedig az egy évszázaddal ezelőtti igazságtalanságra emlékeztet. Trianon nekünk, magyaroknak ezt a jogtalanságot és a szétszakítást jelenti. A földrajzi határokat, ha szét is szakították, mi minden zsigerünkben tudjuk és érezzük, hogy egy nemzethez tartozunk. Megtanultuk, hogy konok elszántsággal hogyan vívjuk meg mindennapi csatáinkat itthon, Székelyföldön. Bár sok száz kilométerre élünk a jelenlegi Magyarországtól, nem engedjük el egymás kezét” – emelte ki az elnök, arra kérve minden háromszékit, hogy június 4-én, csütörtökön délután – a magyar és székely zászlót kitűzve – egy emberként, reménységgel fohászkodjunk Székelyföld és a magyar nemzet jövőjéért. (közlemény)

Nyitókép: Kocsis B. János

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS