2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Június-szeptember között mérik fel Romániában a lakosság immunitását

2020. június 02. 20:13, utolsó frissítés: 20:13

Júniusban kezdődik és szeptemberig tart az országos szintű antitestszűrés, amelyet az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) irányít majd – derül ki az erről kiadott egészségügyi miniszteri rendeletből.

A szaktárca közleménye szerint a kezdeményezés célja a populációimmunitás fokának megállapítása, aminek alapján előkészítik majd a lakosság egészségének védelmét szolgáló jövendőbeli intézkedéseket.

A vizsgálat keretében gyűjtött adatokat az INSP dolgozza fel, és szeptemberben meglesznek az első eredmények – véli az egészségügyi miniszter. Az INSP 1,6 millió lejt kap erre a célra a szükséges eszközök beszerzésére.

Nelu Tătaru szerint mintegy 29 ezer mintát vizsgálnak majd meg. A minták a vizsgálatba bevont laborokban ebben az időszakban valamilyen okból vérvételre jelentkező személyektől származnak majd. Az egészségügyi igazgatóságok minden megyében kiválasztanak 3-5 labort, amelyek részt vesznek a felmérésben. Csak olyan személyektől vett mintákat vizsgálnak meg, akik hozzájárulásukat adják ehhez, és akik vérvételkor nem mutatták semmiféle ragályos betegség tüneteit – derül még ki a közleményből.(agerpres)
Nyitókép: GuduMD / Facebook.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS