2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétnapos választások megszervezését javasolja az Expert Forum

2020. június 04. 20:06, utolsó frissítés: 20:06

Az Expert Forum (EFOR) kétnapos választások megszervezését javasolja, jelentette ki csütörtökön Septimius Pârvu, az EFOR választási szakembere a választások világjárvány idején való megszervezéséről szóló vitán.

Septimius Pârvu az Expert Forum által szervezett online vitán azt mondta: véleménye szerint a szavazókörzetekben való voksolást kell továbbra is előnyben részesíteni, ugyanis ezt nem válthatja ki teljes egészében a levélszavazás és az eletronikus szavazás. A szavazást azonban egy nap helyett két nap alatt kellene lebonyolítani - fejtette ki .

Hozzátette: jelen helyzetben a mozgóurna használata túl kockázatos lenne az öregotthonokban, kórházakban, börtönökben, emiatt ezekben az esetekben jó alternatívát jelentene a levélszavazás.

Ami a reformokat illeti, Pârvu szerint szeptemberig vagy októberig - amikor sor kerülhet az idei választásokra - nem lehet jelentős lépéseket tenni, ami pedig a törvény esetleges módosításait illeti, figyelembe kell venni mind az alkotmányt, mind a nemzetközi standardokat.

A választók jogait érintő, illetve a nagyon fontos döntéseket nem szabad sürgősségi kormányrendelettel meghozni, hanem konzultálni kell minden érdekelt féllel, nyomatékosította a szakértő.

A járvány miatt a választások talán leginkább érintett szakasza a kampány lesz, és a vetélytársaknak egyenlő jogokat kell biztosítani a médiaszolgáltatásokhoz. Fontos ugyanakkor a politkai finanszírozás áttekinthetősége, a szubvenciókat pedig úgy kellene elosztani, hogy több jusson a kisebb pártoknak, hogy tevékenységüket folytatni tudják, mondta még az Expert Forum képviselője. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS