2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis az Alkotmánybírósághoz fordult a Trianon-törvény kapcsán

2020. június 05. 13:34, utolsó frissítés: 14:43

Klaus Johannis államfő pénteken alkotmányossági kifogást emelt a képviselőház által nemrégiben elfogadott Trianon-törvény kapcsán.

Az államfő érvelése szerint a törvény az államhatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét sérti és inkább tekinthető egy politikai nyilatkozatnak mint jogszabálynak.

Indoklásában az elnök rámutat: a parlamentnek általános érvényű előírásokkal kell szabályoznia a társadalmi viszonyokat, a polgárok jogait és kötelezettségeit, az általa elfogadott törvényeknek pedig az előírások megsértésének szankcióiról is rendelkezniük kell.

Johannis szerint a nem eléggé világos, jogi következmények nélküli Trianon-törvény ezeknek a követelményeknek nem tesz eleget.

A törvénytervezetet kidolgozó Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor szerint a törvény kihirdetésének megtagadása nemzetellenes gesztus Johannis részéről, amelynek "meg fogja fizetni a politikai árát".

A román diplomáciát 2012 és 2014 között irányító Corlatean egy korábbi nyilatkozatában Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt heti bukaresti látogatásával hozta összefüggésbe azt, hogy Johannis június 4-ig nem hirdette ki, így az idei centenárium alkalmával nem volt hatályos a Trianon-napot Romániában ünneppé nyilvánító törvénytervezet.

Románia jelenlegi külügyminisztere, Bogdan Aurescu több alkalommal is az idei Trianon-centenáriumtól féltette a román-magyar kapcsolatokat.

Aurescu legutóbb Szijjártó Péter május 26-i bukaresti látogatása alkalmával fejtette ki: a románok az - Erdély és a Román Királyság egyesülését egyoldalúan kikiáltó - 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlést tekintik igazán sorsdöntő, "elsődleges" történelmi eseménynek, míg június negyedikén "csak" a Gyulafehérváron kifejezett népakarat nemzetközi szentesítését ünneplik.

A tervezet képviselőházi vitája során Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte: teljesen haszontalan, a román többség hatalmát fitogtató és ilyenként bűntudatáról árulkodó törvényről van szó. Ami száz évvel ezelőtt történt, az a román nemzetnek érthetően nagy örömet szerez, a magyar nemzet és a romániai magyarok számára óriási veszteség, és ezt a tényt a román parlament által hozott Trianon-törvény sem tudja megváltoztatni - mutatott rá az RMDSZ elnöke. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS