2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csokonai Vitéz Mihály, Tóth Árpád és Láng Orsolya szöveg is volt az idei magyar érettségin

2020. június 23. 15:58, utolsó frissítés: 16:01

Kedden érettségiztek magyar nyelv és irodalomból a romániai magyar tizenkettedikesek. Ahogyan az megszokott, most is más-más feladattal kellett megbirkózzanak a humán és reál szakos diákok.

A reál szakos hallgatók első feladata az volt, hogy Csokonai Vitéz Mihály Köszöntő című versét elemezzék körülbelül kétoldalnyi terjedelemben, figyelembe véve a megadott szempontokat.A második tételnél egy, az eletestudomany.hu oldalon megjelent szöveget kellett értelmezni a megadott szempontok szerint, majd a harmadik tételnél A hazaszeretet ábrázolása az irodalomban címmel kellett körülbelül kétoldalas értekezést írniuk az érettségizőknek, kiindulva Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem, Mikes Kelemen Törökországi levelek, Arany János Szondi két apródja, vagy más ide kacsolódó olvasott műből.

A humán és pedagógia szakos diákok az első tételnél Tóth Árpád: Arany tó az égen című versével kellett megbirkózzanak, a második tételnél pedig Láng Orsolya, a Látó szépirodalmi folyóirat blogján megjelent A gazdatest bekeríti házát című művéhez kapcsolódó szövegértelmezési feladatokat kellett megoldjanak.A harmadik tételnél A magányos ember magatartása az epikában címmel kellett egy kétoldalas értekezést írniuk egy olvasott mű alapján. A humán szakosok kiindulhattak Kármán József Fanni hagyományai, Jókai Mór Az arany ember, Móricz Zsigmond Sárarany című műveiből, de egyéb ide kapcsolható olvasott mű is szóba jöhetett.

A humán és a reál szakosok is három tételből álló feladatlapot kaptak. Mindhárom tétel megoldásáért 30-30 pont járt, plusz tíz pontot ért a megjelenés. A diákoknak három óra állt rendelkezésükre a kapott tételek kidolgozására.

Akik a koronavírus-járvány vagy egyéb betegség miatt nem vehettek részt a magyar érettségin, azok a július 6-án kezdődő soron kívüli érettségin vizsgázhatnak majd. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS