2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a szenátus plénuma az államfő kifogásait az újságíróknak adómentességet biztosító törvénnyel kapcsolatban

2020. június 23. 18:55, utolsó frissítés: 18:56

Szavazattöbbséggel elfogadta kedden a szenátus plénuma az államfő kifogásait az újságíróknak adómentességet biztosító törvénnyel kapcsolatban.

A költségvetési bizottság, miután megfontolta az államfő érveit, jelentést fogadott el, amelyben a törvénytervezet elutasítását javasolja.

A jogszabály értelmében mentesülnének a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól az újságírók, valamint a rádióknál, televízióknál dolgozó műszaki személyzet. Az adómentesség a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmükre is vonatkozna.

Korábban Klaus Johannis újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamentbe a tervezetet. Igénylésében az államfő hangsúlyozta, egy bizonyos adónem bevezetésekor vagy egy adómentesítésre vonatkozó döntés jogszabályba foglalásakor a törvényhozóknak minden esetben szem előtt kell tartaniuk olyan minimális feltételeket, mint a méltányosság, arányosság, ésszerűség vagy diszkriminációmentesség.

"Meglátásunk szerint objektív, társadalmilag és gazdaságilag megalapozott indoklás kell hogy szolgáljon minden olyan adópolitika alapjául, amely valamilyen megkülönböztető eljárást vezet be adófizetői kategóriák szerint" - fogalmazott Johannis, aki szerint a törvény indoklásából nem derül ki, hogy mely gazdasági-társadalmi szükségszerűség vagy konjunkturális helyzet indokolná, hogy az újságírói tevékenységet folytató magánszemélyek mentesüljenek a jövedelemadó befizetése alól.

A tervezetet Valeriu Steriu szociáldemokrata párti (PSD) képviselő kezdeményezte és a PSD, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint a Népi Mozgalom Párt (PMP) 27 törvényhozója írta alá. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS