2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árvíz sújtotta a Zsil-völgyet is

2020. június 28. 11:17, utolsó frissítés: 12:12

Katasztrofális állapotok uralkodtak pénteken a Zsil-völgyben. A heves esőzések miatt a jelentősen megduzzadt Nyugati-Zsil folyó kilépett a medréből és sok házat elárasztott. Az ár elsodort egy hidat, több utat elöntött, az egyik útszakasz be is szakadt, a DN 66A út érintett részét lezárták és az árvíz miatt Lupény városba nem lehetett eljutni.

Délelőtt Petrozsény, Aninósza, Zsilyvajdejvulkán, Lupény, Hobicaurikány, Kimpulunyág és Valea de Brazi települések lakói RO-Alert figyelmeztetést kaptak mobiltelefonjaikra az árvízi fenyegetettség miatt, tanácsolták a szükséges óvintézkedések megtételét és azt is, hogy - adott helyeken, szükség esetén - készüljenek fel a kitelepítésre.

fotó: ISUfotó: ISU

Az árvíz sújtotta területeken katasztrófavédelmisek, tűzoltók és a zsil-völgyi vízszolgáltató vállalat szakemberei próbálkoztak mérsékelni a károkat és dolgoztak a meghibásodott berendezések mihamarabbi megjavításáért. Erősítés gyanánt a Hunyad megyei ISU a szomszédos megyékből is kért katasztrófavédelmi és tűzoltó segítséget. Az árvíz sújtotta területeken - vagyis a Zsil-völgy nyugati felében, egész nap szünetelt a vízszolgáltatás. Lupényban még a bányászokat is evakuálni kellett, ugyanis a víz beszivárgott a föld alatti galériákba és a másfél méteres víz miatt minden embert ki kellett menekíteni a bányából.

A hatalmas víz Gorj megye felé tartott, a hatóságok lezárták a Zsil folyó 33 km hosszú szurdokát, a Szurduk-szorost - amely a Zsil-völgy Nemzeti Park részeként védettséget élvez - és felkészültek az emberek árvíz miatti kitelepítésére. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS