2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Déván meleg víz nélkül maradnak a távfűtéses háztartások, mert nincs széntartalék a hőerőműnél

2020. június 28. 11:55, utolsó frissítés: 11:56

Déván több mint 4000 háztartás marad meleg víz nélkül egészen szerdáig, mert a távfűtést biztosító Mintia hőerőmű megfelelő szénellátás hiányában leállítja működését – nyilatkozta Cristian Iștoc, a Hunyad megyei Szolidaritás szakszervezet vezetője a Digi24-nek.

Mint a szakszervezet vezetője elmondta, a gazdasági minisztérium a Lupény melletti áradásokkal indokolja a szénellátás akadozását, de ők már tavaly ősszel kérték a széntartalék biztosítását az állami tartalékokból. Ha ezt még akkor megkapják, az ilyen rendkívüli esetekben is működhetne a hőerőmű - hangsúlyozta Iștoc.

"A gazdasági minisztérium szabotázsával nézünk szembe. Az utolsó két hétben ez már a második alkalom, hogy teljesen kifogytak a készletek, a minisztérium megtagadta a szén állami tartalékokból történő biztosítását" – mondta Iștoc.

Elmondása szerint lényegében arról van szó, hogy külföldi lobbi hatására szeretnék megszüntetni a Mintia hőerőművet, hogy 2023-ban helyet kapjon a paksi erőmű Magyarországról – emelte ki a szakszervezet vezetője.

Cristian Iștoc elmondta, a szóban forgó hőerőmű működéséhez napi szinten minimum 1700 tonna szénre van szükség, míg a Zsil-völgyből 600 tonna szenet szállítanak naponta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS