2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában 7 éve nem haltak meg olyan kevesen májusban, mint az idén

2020. július 01. 16:00, utolsó frissítés: 16:11

Összesen 20.383 román állampolgár hunyt el 2020 május havában, közölte az országos lakosságnyilvántartó hivatal (DEPABD), majd közleményükben azt is megjegyzik, hogy az elmúlt 7 évben nem volt ilyen alacsony az elhalálozási arány az év ötödik hónapjában.

A hivatal közleménye szerint a májusi elhalálozási adatok még az áprilisinál is alacsonyabbak, jóllehet az országban éppen ekkortájt tombolt a koronavírus-járvány. Májusban a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) közleménye szerint egyébként 549 személy vesztette életét a koronavírus miatt.

A közlemény arra is kitér világjárvány miatt a világ sok országában a halálesetek száma jelentősen megnövekedett az előző évek azonos időszakához képest, és megnőtt azoknak a haláleseteknek is a száma, amelyeket nem a koronavírusnak tulajdonítanak, de meghaladják az előrejelzéseket, ha az elmúlt évek statisztikai adatait vesszük figyelembe.

A DEPABD adatai szerint 2019 májusában 21.439, 2018 májusában 20.950, 2017 májusában 20.727, 2016 májusában pedig 21.590, 2015 májusában 20.917, 2014 májusában pedig 21.318 román állampolgár hunyt el.

A romániai elhalálozások számának csökkenését azzal magyarázzák a szakemberek, hogy májusban több korlátozás volt érvényben: a települések között szabad mozgás minimális volt, és az iskolákat, óvodákat is bezárták. Számos turisztikai intézmény és az éttermek is szintén zárva voltak.
A The Economist elemzése azt mutatja, hogy a kormányok általában kevesebbet jelentenek a valós számoknál a COVID-19 által okozott halálesetek számának leközlésénél, és ez látható a statisztikákban. A brit újságírók szerint az elhalálozások számának normálisan csökkennie kellett volna, tekintettel arra, hogy a világjárvány miatti elszigeteltséggel csökkent a közúti vagy munkahelyi balesetek száma,és ez csak néhány azok közül a tényezők közül, amelyek hozzájárulnak az elhalálozási arány módosulásához világszerte.
Sok ország, például Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország vagy Hollandia esetében azonban ez nem történt meg. Romániában viszont a halandósági mutatók nem növekedtek sem áprilisban, sem május folyamán.


(G4media.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS