2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újraválasztották Asztalos Csabát a CNCD élére

2020. július 02. 11:02, utolsó frissítés: 12:10

Újraválasztották szerdán Asztalos Csabát a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) élére.

A negyedik mandátumát betöltő szakember az MTI-nek nyilatkozva elmondta: következő öt évben is azt várja el az esélyegyenlőségi intézménytől, hogy őrizze meg a versenyképességét, kiegyensúlyozottságát és objektivitását.

Asztalost a CNCD kilenctagú igazgatótanácsának tagjai választották elnökké. A grémium összetétele részlegesen megújult, miután kedden a román parlament megválasztotta a lejáró mandátumokra pályázó jelölteket. Az újból megválasztott tagok között volt Asztalos Csaba is, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolt a testületbe és az elnöki posztra.

Asztalos úgy vélte, hogy az intézmény eddig versenyképes volt, betöltötte a törvényes szerepét, ugyanezt várja el a következő öt évben is, és azt akarja, hogy a grémium továbbra is elismert legyen és objektív maradjon. Rámutatott: a CNCD fennállása óta az elmúlt 18 évben sokszor került a politikum vagy a közvélemény kereszttüzébe. Ez általában akkor fordult elő, amikor vitás kérdésekben döntöttek, vagy nagy feszültség volt a társadalomban. Az intézmény megítélésére kihat az is, hogy az idén önkormányzati és parlamenti választások lesznek Romániában.

A CNCD elnöki tisztségét 2005 óta betöltő Asztalos Csaba elmondta, hogy újabb ötéves mandátuma idején aktívabb részvételt szeretne a prevenciós programokban és kampányokban.

Személyes céljai közé sorolta két-három személy kinevelését, akik képesek majd átvenni tőle az intézményt, hiszen - mint mondta - "lassan ennek is eljön az ideje". Emellett fontos célnak tartja a CNCD szakértői gárdájának erősítését, és szorosabbra fűzné más intézményekkel a kapcsolatot.

Jelentős eredménynek tartja, hogy az intézményt nemzetközileg elismerik, mind az Európa Tanács, mind az Európai Bizottság, mind az ENSZ részéről. Örvendetesnek tartja, hogy a Romániáról szóló jelentésekben - amelyeket Bukarest vagy nemzetközi szervezetek készítenek Romániáról - a CNCD véleménye, tevékenysége folyamatosan megjelenik. Azt is az elismertség megnyilvánulásának tartja, hogy hamarosan ő fogja képviselni Romániát az EU Alapjogi Ügynökségének igazgatótanácsában, miután jóváhagyták a versenyvizsgáját.

A CNCD hatáskörébe tartozik, hogy a panaszosok beadványának helyt adva, vagy hivatalból indított eljárás nyomán megállapítsa a faji, etnikai, nemi, vallási, szociális és más természetű hátrányos megkülönböztetés tényét, és megnevezze a felelőst. A diszkrimináció kihágásnak számít, a vétkest pedig a CNCD figyelmeztetésben részesítheti, vagy bírságot szabhat ki rá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS