2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A dormánfalvi polgármester elvitte Úzvölgyébe a Le Monde újságíróit, hogy Trianonról és a hősökről beszélgessenek

2020. július 03. 14:01, utolsó frissítés: 2020. július 04. 08:43

A Facebook-oldalán számolt be Constantin Toma dormánfalvi polgármester arról, hogy csütörtökön az úzvölgyi katonatemetőbe kísérte el - az egyik legnagyobb francia napilap - a Le Monde delegációját, akit Jean-Baptiste Chastand újságíró vezetett.

A polgármester Facebook-bejegyzéséből az derül ki, hogy az Úzvölgyében tartott megbeszélésen a trianoni békeszerződéssel kapcsolatos témák kerültek elő, de arról is szó esett, hogy ők miként tisztelik a hősöket.Toma büszkén számol be arról, hogy a kollégáival együtt „becsülettel” képviselték a közösséget, a román nemzet értékeit, az évezredes örökséget és azt a vágyat is, hogy mindezen értékeket tovább adják a jövő generációjának.

Dormánfalva önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután a székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.A Hargita Megyei Törvényszék március végén kimondott elsőfokú ítéletében egyébként Dormánfalva önkormányzatának nem sikerült érvényteleníttetnie azt a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot, mely a csíki község közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt és a magyar hadsereg által a második világháború idején épített egykori kaszárnyákat.

Az amerikai külügyminisztérium Romániára fókuszáló, vallásszabadságról szóló legutóbbi éves jelentése egyébként kitért a tavaly júniusi incidensekre és negatív példaként említi a dormánfalvi polgármester temetőgyalázását, valamint a legionárius megnyilvánulásokat a temetőben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS