2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Készül a törvény, amely lehetővé teszi, hogy alkotmányossá váljanak az intézményes karanténok

2020. július 03. 14:26, utolsó frissítés: 15:03

Az alkotmánybíróság ajánlásainak figyelembevételével törvénytervezetet dolgoz ki a kormány a karanténra és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozóan. Ezt a tervezetet jövő heti ülésén mutatják be - közölte pénteken Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Tătaru elmondta, mivel az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a a 95-ös és 50-es törvény, valamint a 99-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos cikkelyeit, módosító jogszabályra van szükség.

„Az alkotmánybíróság ajánlásokat tett az átláthatóságra és kiszámíthatóságra vonatkozóan, ezeket jogszabálytervezetbe foglaljuk, és az elkülönülésre vonatkozóan miniszteri rendeletet is hozunk” - jelentette ki a miniszter hangsúlyozva, hogy nem tart attól, hogy a parlament nem szavazza meg a javaslatot, mert az nemzeti érdeket szolgál, nem politikai jellegű.

Az alkotmánybíróság szerdán tette közzé június 25-ei döntésének indoklását, miszerint alaptörvénybe ütközik a karantén és a kórházi beutalás kötelezettsége.

Az alkotmánybíróság június 25-én adott helyt a Nép Ügyvédje óvásának a karantén elrendelésével kapcsolatban. „A jogok és szabadságok gyakorlásának a végrehajtó hatalom általi korlátozása ellentétes mind a jogbiztonság elvével, mind pedig bizonyos jogok és szabadságok gyakorlása törvényességének elvével” - szögezte le indoklásában az alkotmánybíróság.

Végzésében az alkotmánybíróság arra hivatkozott, hogy a karantén elrendelésére és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozó törvény szövege nélkülözi az egyértelműséget és kiszámíthatóságot, és nem garantálja bizonyos alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS