2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Doina Corneáról nevezik el azt a kolozsvári utcát, ahol lakott

2020. július 06. 12:06, utolsó frissítés: 12:14

Doina Cornea nevét veszi fel a kolozsvári Alba Iulia (Tinódi) utca, ahol a diktatúra ellenzéki személyisége élete legnagyobb részében lakott. A kolozsvári önkormányzat ellenszavazat nélkül fogadta el az erről szóló döntést.

Az önkormányzattól egyébként Leontin Iuhas, Doina Cornea fia kérte, hogy az az utca viselje elhunyt édesanyja nevét, amelyikben lakott.

Doina Cornea kolozsvári otthonának kertjében (fotó: Csomafáy Ferenc/Azopan Fotóarchívum)Doina Cornea kolozsvári otthonának kertjében (fotó: Csomafáy Ferenc/Azopan Fotóarchívum)


Cornea kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának francia tanszékén volt tanársegéd. 1982 és 1989 között 31 szöveget és tiltakozást juttatott el a Szabad Európa Rádióhoz. 1983-ban elbocsátották az egyetemről, és vizsgálatoknak, kihallgatásoknak, veréseknek és fenyegetéseknek vetették alá. Fia, Leontin Iuhas közreműködésével 160 röpiratot terjesztett az 1987-es brassói felkelés során, ezért mindkettőjüket 5 hétre letartóztatták. Ezután gyakorlatilag házi őrizetben volt 1989. december 21-éig. Részt vett az 1989. december 21-ei utcai tüntetésen, a lövöldözések ellenére.

A rendszerváltás után egyik alapítója volt a romániai Totalitariánusellenes Demokratikus Fórumnak, amelynek utóbb elnökévé választották. 2018-ban, 88 éves korában halt meg Kolozsváron. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS