2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a kormány az intézményes karantén elrendelésének feltételeit

2020. július 06. 14:21, utolsó frissítés: 15:04

Elfogadta hétfői ülésén a kormány a járványveszély vagy biológiai kockázat esetén elrendelhető egészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet. A javaslat az alkotmánybíróság ajánlásainak megfelelően módosítja az intézményes karantén, illetve a lakhelyi elkülönítés elrendelésének feltételeit.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint szükség van a jogszabályra a koronavírus-járvány kezelése és ellenőrzés alatt tartása érdekében.

"Önök is láthatták, miként változott péntek óta az emberek viszonyulása a karanténhoz, a lakhelyi elkülönítéshez vagy akár a kórházba való beutaláshoz" - érvelt.

A tárcavezető rámutatott, két nap alatt 550-nel csökkent a kórházban kezelt betegek száma.

Hozzátette, a kormány kéri a parlamenttől, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a törvénytervezetet, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy "a nemzeti érdek, a közegészségügyi érdek, a romániai emberek egészsége" előbbre való lesz a politikai érdekeknél.

Az alkotmánybíróság június 25-én adott helyt a Nép Ügyvédje óvásának a kórházi beutalásokkal és a karantén elrendelésével kapcsolatban. Indoklásában a taláros testület arra hivatkozott, hogy a karantén elrendelésére és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozó törvény szövege nélkülözi az egyértelműséget és kiszámíthatóságot, és nem garantálja bizonyos alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS