2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5000 lejre bírságolták meg a Román Labdarúgó Szövetséget a szurkolók magyarellenes rigmusai miatt

2020. július 06. 18:44, utolsó frissítés: 19:09

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács 5000 lejre bírságolta meg a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF), a 2019. október 14-én lezajlott Románia – Észak-Írország U21-es válogatott mérkőzésén elhangzottak miatt - tájékoztat a jogvédelmi szolgálat közleménye.

A szolgálat azért tett feljelentést a Román Labdarúgó Szövetség ellen, mert a Voluntariban található Anghel Iordănescu Arénában megtartott mérkőzésen a nemzeti tizenegy szurkolói hosszú perceken át skandálták a „kifele az országból a magyarokkal” (afară, afară cu ungurii din țară) rigmusokat.

"Sajnos, nem az első eset volt, hogy a román nemzeti válogatott szurkolótábora mérkőzésen magyarellenes hangot üt meg, annak ellenére, hogy a megmérettetésnek nincs semmilyen magyar vonatkozása, azaz nem magyar csapat ellen lép pályára, nem magyar a bíró, nem magyar többségű városban van a mérkőzés, és még lehetne sorolni" - írják a közleményben.

"Üdvözlöm a Tanács döntését, amely következetesen megállapítja a diszkrimináció tényét és rendszeresen pénzbírságot is kiszab az illetékesekre. Az viszont elszomorító, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) ahelyett, hogy megoldást keresne a lelátókon tapasztalható rasszizmus, xenofóbia megfékezésére, folyamatosan a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat eljárási minőségét kérdőjelezi meg az ügyekben. Remélem, a jövőben a bírságok megúszását nem esetleges eljárási hiba keresésével akarják megoldani, hanem valós cselekvési tervvel és fellépéssel, amely megszünteti az áldatlan állapotokat" – idézi a közlemény Benkő Erikát, a jogvédelmi szolgálat igazgatóját. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS