2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aki árut szállít, vagy megállás nélkül halad át Ausztrián, annak nem kell elkülönítésbe vonulnia

2020. július 08. 16:54, utolsó frissítés: 16:57

Közleményt adott ki szerdán a román külügyminisztérium az Ausztriába utazó román állampolgárokra vonatkozó karanténkötelezettségről. Ennek értelmében nem kell elkülönítésbe vonulniuk azoknak a román állampolgároknak, akik megállás nélkül utaznak át Ausztrián, árut szállítanak, vagy angol, illetve német nyelvű negatív COVID-19 teszteredményt tudnak felmutatni.

A külügyi tárca közölte, az Ausztriába utazó román állampolgárokkal szemben foganatosított intézkedések kapcsán azonnal, több diplomáciai úton is megkeresték az osztrák illetékeseket, hogy "az intézkedés minél kevésbé ártson a két állam közötti kapcsolatoknak, az üzleti szférának és a turizmusnak, tekintetbe véve a földrajzi közelséget és a kétoldalú kapcsolatok dinamikáját is, többek közt gazdasági téren."

A külügy ugyanakkor emlékeztette az osztrák felet, hogy Ausztria fontos tranzitország a romániai állampolgárok és szállítók számára.

Bécs szerdán közölte, hogy csütörtöktől kezdődően minden román állampolgárnak, aki Ausztriába mint célországba utazik, maximum négy napos, német vagy angol nyelvű, negatív COVID-19 teszteredményt igazoló dokumentumot kell felmutatnia. Aki nem rendelkezik ilyen dokumentummal, annak 14 napra elkülönítésbe kell vonulnia. A karanténra vonatkozó szabály megszegése 1450 euróig terjedő bírságot vonhat maga után. Ugyanakkor az osztrák hatóságok lehetővé fogják tenni, hogy az említett személyeket Ausztriába való belépésükkor teszteljék, és amennyiben a teszteredmény negatív, az illetőt nem kötelezik elkülönülésre.

Az osztrák fél kiemelte, hogy az intézkedés ideiglenes jellegű, és a járványhelyzet függvényében módosíthatnak rajta.(agerpres)

Nyitókép: schengenvisainfo.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS