2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: a járvány fényt derített a rendszerbeli hibákra

2020. július 09. 14:41, utolsó frissítés: 14:41

A koronavírus-járvány egy sor romániai rendszerbeli hibára derített fényt - jelentette ki csütörtökön Klaus Johannis.

A Cotroceni-palotában nyilatkozó államelnök azt mondta: a járvány olyan rendszerbeli hibákra derített fényt, mint például a labilis gazdaság, a közberuházások hiánya, a csökkent termelékenység és csökkent közigazgatási kapacitás.

'A COVID-19 okozta válság hatalmas terhet jelentett a nagy állami rendszerek számára, amelyeket éveken keresztül alulfinanszíroztak, és olykor felelőtlenül irányítottak. Az előző kormányok dilettantizmusa és felelőtlensége negatív hatással volt az államnak arra a képességére, hogy megfelelően reagál ehhez hasonló fenyegető helyzetekben. A rendszerbeli sebezhetőségek miatt a romániai hatóságok még nehezebb helyzetbe kerültek, amikor egy ilyen mértékű válságot kellett kezelniük' - mondta Johannis.

Az államfő kijelentette: a szükségállapotot elrendelő márciusi elnöki rendeletre szükség volt ahhoz, hogy megakadályozzák a vírus gyors ütemű terjedését.

Kifejtette: a járvány rávilágított, hogy óriási hiányosságok vannak az állam legjelentősebb rendszereiben, főleg az egészségügyben, ahol a legsürgősebb és legfontosabb készletek sem voltak biztosítva.

Az államfő azt is közölte, hogy elküldte a parlamentnek a szükségállapot alatt elrendelt intézkedésekről szóló tájékoztatást.

A Cotroceni-palotában adott csütörtöki nyilatkozatában az államfő rámutatott, a vonatkozó törvénynek megfelelően elküldte a parlamentnek a koronavírus-járvány miatt március 16-án, majd április 14-én kiadott dekrétumokkal elrendelt szükségállapotról szóló tájékoztatást. Azt mondta, a dokumentum átlátható módon összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket a szükségállapot időszakában kezdeményezett az állampolgárok egészségének védelme, a vírus terjedésének korlátozása, valamint a gazdaság újraindítása érdekében.

Az államfő szerint a dokumentum javaslatokat is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a jövőben miként léphet fel az állam hatékonyabban az ehhez hasonló kihívásokkal szemben.

"Az új koronavírus radikálisan megváltoztatta mindannyiunk életét, és próbára tette az egészségügyi, szociális védelmi és gazdasági rendszereket szerte a világon. A más országokban történteket látva egyértelműen kijelenthető, csak szigorú intézkedésekkel lehetett megállítani a vírus masszív terjedését. Románia idejében és hatékonyan lépett fel ellene" - fogalmazott. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS