2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Arafat: Életképes formát kapott a karanténtörvény tervezete

2020. július 09. 19:23, utolsó frissítés: 19:46

A törvényhozókkal folytatott tárgyalások nyomán "életképes" formát kapott a karanténtörvény tervezete, lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy "tegyék a dolgukat" - mondta Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár a képviselőház jogi bizottságának ülésén. A testület a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet tárgyalja.

Az ülésen Arafat leszögezte, a tervezet pontos meghatározásokat nyújt a téma kapcsán használt fogalmakra. Mint mondta, a karantén és az elkülönítés fogalmának meghatározásakor a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok által használt terminológiát vették át, lemondtak a Romániában eddig használt terminológiáról. "A karantén fogalma a potenciálisan fertőzött személyekre vonatkoztatható, akik egészségesek, de akiknél a lappangási időszakban lehet a betegség, a beteg személyek esetében pedig elkülönítésről és kórházi beutalásról beszélünk" - mondta.

Rámutatott, elmagyarázta a törvényhozóknak, miért fontos, hogy bizonyos cikkelyek megmaradjanak az eredeti formában, más cikkelyeket pedig módosítottak, így azok tartalom és megfogalmazás tekintetében is jobbak lettek az eredetinél.

Raed Arafat kitért arra is, a bizottságban született döntés értelmében a tervezet lehetővé teszi a koronavírusos betegeket ellátó egészségügyi dolgozók áthelyezését, ez azonban legtöbb 30 napos időszakra vonatkozhat.

A képviselőház plénuma csütörtök esti ülésén tárgyalja majd a karanténtörvény tervezetét. A jogszabályjavaslatról a szenátus szavaz döntő házként. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS