2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frissítve: A szenátus elhalasztotta a karanténtörvényről szóló szavazást

2020. július 11. 12:41, utolsó frissítés: 14:50

Miután a képviselőház és annak jogi bizottsága is a karanténtörvény tervezete mellett tette le a voksát, a jelen helyzetben döntőházként szolgáló szenátus hétfő reggel 9:30-ra halasztotta el a tervezetről szóló szavazást – írja a Știri pe surse.

A törvénytervezetről szóló szavazás elhalasztását a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérte. (A karanténtörvény részleteiről és a képviselőházi szavazásról ITT írtunk.) A PSD javaslatát a testület hat tagja támogatta, ketten ellene voksoltak, hárman tartózkodtak.

A szenátorok szombaton vitatták meg a törvényjavaslatot az epidemiológiai és biológiai veszélyhelyzetekben hozott közegészségügyi intézkedések létrehozásáról.

Robert Cazanciuc PSD-s szenátor arra hivatkozva kérte a szavazás hétfőre halasztását, hogy időközben vizsgálják át a vonatkozó európai uniós eljárásokat és gyakorlatot, a kormány által megszövegezett tervezet ugyanis "nem koherens", "márpedig az állampolgároknak joguk van egy olyan törvényhez, amely megvédi őket" - mondta.

A szenátus jogi bizottságának tagjai már péntek délután elkezdték a tervezet tárgyalását, és - Cazanciuc szerint - szombat hajnali négy óráig dolgoztak, de még időre van szükség a jelentés véglegesítéséhez, mert egy "jó törvényt" akarnak, amely nem bukja el az alkotmányossági kontrollt - tette hozzá.

Iulia Scântei nemzeti liberális párti szenátor ellenezte a halasztásra vonatkozó javaslatot, hangsúlyozva, ez okafogyottá teszi a plénum szombat délre összehívott ülését, ugyanakkor kihat az emberek egészségének védelmére is.

"Ha hétfőre halasztjuk az ülést, késleltetjük a tervezet elfogadását, és lehetővé tesszük, hogy a beteg, fertőzött személyek szabadon mozogjanak" - érvelt.

A járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló törvény tervezetét a képviselőház már elfogadta, a felsőháznak döntéshozó testületként kell szavaznia róla.

Raed Arafat véleménye szerint, a karanténtörvény tervezete "életképes" formát kapott.

Felháborodásának adott hangot a miniszterelnök, amiért a szenátus jogi bizottsága elhalasztotta a karanténtörvény tervezetéről szóló szavazást

Felháborodásának adott hangot szombaton Ludovic Orban miniszterelnök, amiért a szenátus jogi bizottsága hétfőre halasztotta a szavazást a járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedéseket tartalmazó törvénytervezetről.

A kormányfő szerint a törvény elfogadásának késleltetése az új megfertőződések számának további növekedéséhez vezethet.

"Nem értem, miért húzza az időt a Szociáldemokrata Párt, miért akadályoztatja az olyan döntések meghozatalát, amelyek alapvető fontosságúak a román állampolgárok egészségének és életének védelme szempontjából. Ez a politikai játszma és szisztematikus szabotázs kihat a járvány elleni küzdelem hatékonyságára" - fogalmazott.

Hozzátette, a törvény "nem bonyolult", de rendkívül fontos, mert lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy járványhelyzetben elrendeljék a szükséges intézkedéseket.

A karanténtörvény tervezetét hétfőn fogadta el a kormány, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a koronavírussal diagnosztizált személyek kórházakba történő felvétele ellentétes az alapjoggal.

(hírszerk./stiripesursa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS