2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányellenes az a törvény is, amely kárpótólná a gazdákat az időjárás okozta károk esetén

2020. július 14. 17:43, utolsó frissítés: 17:46

Az alkotmánybíróság helyt adott a kormány kifogásának, és alkotmányellenesnek minősítette azt a májusban elfogadott törvényt, amelynek értelmében kártérítést kapnának azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt.

A jogszabály ugyanis ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz, amelyek lehetetlenné teszik annak megállapítását, hogy a feltételezett állami támogatás létrehozásához szükség van-e az Európai Bizottság tájékoztatására vagy sem. A törvénytervezet megszövegezésekor ugyanakkor nem kértek pénzügyi kimutatást a kormánytól, ami szintén alkotmányellenes - érvel a CCR.

Az alkotmánybíróság döntése jogerős és kötelező érvényű.

A képviselőház május 27-én fogadta el döntő házként a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvénytervezetét, amely az aszályra, az árvízre és a fagykárra terjedt ki.

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztésért felelős miniszter néhány nappal később úgy nyilatkozott: a törvény populista és kivitelezhetetlen. Ludovic Orban miniszterelnök ugyanakkor javasolta, hogy emeljenek alkotmányossági kifogást a törvény ellen.

"Erősen kell tartanunk magunkat a nyeregben, mert a parlament minden héten a nyakunkba zúdít néhány olyan szabályozást, amely forrást nélkülöző költségekkel jár" - fogalmazott június elején a miniszterelnök, aki szerint a kormánynak ki kell küszöbölnie azokat a populista intézkedéseket, amelyek fedezet nélküli költségekkel terhelik meg az államkasszát.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS