2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hiába fordult alkotmánybírósághoz Johannis: ünnepnap lesz Trianon

2020. július 15. 14:51, utolsó frissítés: 16:02

Visszautasította az Alkotmánybíróság Klaus Johannis államfő alkotmányossági kifogásait a PSD-által benyújtott, úgynevezett "Trianon-törvény ellen", amely Romániában hivatalosan ünnepnappá nyilvánítaná a békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.


A törvényt május 13-án fogadta el a parlament, az Alkotmánybíróság pedig most megállapította, hogy megfelelt törvényhozási kritériumoknak.

Az államfő érvelése az volt, hogy a törvény az államhatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét sérti és inkább tekinthető egy politikai nyilatkozatnak mint jogszabálynak.

Indoklásában az elnök rámutatott arra, hogy a parlamentnek általános érvényű előírásokkal kell szabályoznia a társadalmi viszonyokat, a polgárok jogait és kötelezettségeit, az általa elfogadott törvényeknek pedig az előírások megsértésének szankcióiról is rendelkezniük kell.

Johannis szerint a nem eléggé világos, jogi következmények nélküli Trianon-törvény ezeknek a követelményeknek nem tesz eleget. Az elnök ezek mellett azzal sem értett egyet, hogy az állami tévéknek és rádióknak kötelező lenne a Trianon-témába vágó műsorokat sugározni ezen a napon.

Az Alkotmánybíróság döntése végleges, ez azt jelenti, hogy Johannisnak tíz napon belül ki kell hirdetni a törvényt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS