2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis kihirdette a veszélyhelyzet meghosszabbítását

2020. július 15. 16:02, utolsó frissítés: 17:51

Harminc nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet - jelentette be Klaus Johannis államelnök szerdán.

"Figyelembe véve a körülményeket, azt, hogy a betegek száma nem csökken, hanem tovább nő, világos, hogy 30 nappal meg fogjuk hosszabbítani a veszélyhelyzetet. (...) Csak azok a korlátozások maradnak hatályban, amelyek jelenleg is érvényben vannak. Nem vezetünk be más korlátozásokat, ugyanakkor sajnos nem lehet szó korlátozások feloldásáról" - fejtette ki az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Hangsúlyozta: a járványhelyzet nem jó, szerdán is több mint 600 új esetet regisztráltak. Felszólította a lakosságot, hogy tartsa be az óvintézkedéseket, az emberek viseljék a védőmaszkot és tartsák be a fizikai távolságot, mert így lehet megállítani a járvány terjedését.

Leszögezte, nem lesznek olyan intézkedések, amelyek akadályozzák a gazdaságot.

"A kormány előkészítette, és a megfelelő pillanatban ismertetni azokat a jogszabályokat és határozatokat, amelyekkel gyakorlatba ültethető a gazdaság fellendítésére kidolgozott és bemutatott program. Rendkívül fontos a gazdaság fellendítése eme periódus után" - fejtette ki Iohannis.

Rámutatott ugyanakkor, hogy pénteken és szombaton részt fog venni az Európai Tanács ülésén, amelynek témája többek között a gazdaság fellendítését szolgáló 750 milliárd eurós helyreállítási alapnak az elosztása a tagországok között.

"Nagyon fontos Románia számára, hogy minél nagyobb összeget kapjon ebből a keretből, ezért fogok ott küzdeni az országot képviselő csapattal együtt" - tette hozzá az államfő.

Ezt megelőzően Klaus Johannis megbeszélést folytatott a COVID-19 járvány kezeléséről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafattal, az országos katasztrófavédelem vezetőjével. (közlemény, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS