2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis szerint az RMDSZ és a PSD szövetsége miatt tombol a koronavírus-járvány

2020. július 30. 17:28, utolsó frissítés: 21:22

Nagyon szigorú intézkedésekre van szükség a jelenlegi járványhelyzetben, ezért szankcióban részesülnek azok, akik nem tartják be a szabályokat - jelentette ki Klaus Johannis államelnök csütörtökön.

„A helyzet a következő: 1350 páciens, 35 elhalálozás, nő a betegek száma. Mi, én, a kormány, a felelős hatóságok készen állunk kezelni ezt az új válságot. Ma megbeszélést tartottam a belügyminiszerrel, illetve a rendőrségért és a katasztrófavédelemért felelős két államtitkárral, és egyetértettünk, hogy nagyon szigorú intézkedésekre van szükségünk. Kedves románok, minden egyes szociológiai felmérés arra mutat, hogy 90%-uk betartja a szabályokat, maszkot visel és betartja a fizikai távolságot. Köszönöm! Többségük megértette, hogy fegyelemre van szükség. Aki ezt nem értette meg, bírságot fog fizetni. Mindenkinek kötelező módon be kell tartani a szabályokat, hogy együtt féken tudjuk tartani ezt a betegséget, a járványt” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az intenzív osztályok ágyainak a fele már foglalt és szigorú intézkedésekre van szükség, hogy a járványt kordában lehessen tartani. „Nagyon szigorú intézkedésekre van szükségünk. Számítok rátok, kedves románok, hogy betartjátok ezeket a szabályokat, aki pedig nem tartja be, viselni fogja a törvényes következményeket” – mondta az államfő.Johannis azt állította, a PSD szándékosan egészségügyi válságot idézett elő, hogy majd a végén nyugodtan elmarasztalhassa a kormányt olyan intézkedések miatt, amelyeket nem lehetett meghozni.

„A PSD, elégedetlen lévén a PNL-kormány által elért sikerek miatt, egészségügyi válságot akart előidézni, hogy legyen oka elmarasztalni a kormányt. A PSD szándékosan egészségügyi válságot idézett elő, hogy majd a végén nyugodtan elmarasztalhassa a kormányt olyan intézkedések miatt, amelyeket nem lehetett meghozni. A PSD-nek nem számít, hogy több ezer román megbetegedett, több százan meghaltak, a PSD számára az volt a fontos, hogy válságot idézzen elő, hogy legyen amiért kritikával illetnie a kormányt” - fejtette ki az államelnök.

Rámutatott, az esetszámok és halálesetek száma ismét rekordot döntött, pedig a járvány elején minden jól ment, néhány héttel ezelőttig a kormány, a hatóságok jól kezelték a járványt, 'ez azonban nem tetszett a PSD-nek'.

„A kormány, az államfő megtette kötelességét, a hatóságok is megtették kötelességüket. De a PSD akkor elkezdett megoldásokat keresni a PSD számára, nem a románok számára. Sajnos be kell ismernünk, hogy a PSD még ellenőrzése alatt tartja a parlamenti többséget, a PSD és a többi alakulat, amellyel paktál, például az RMDSZ. Ne felejtsük el, hogy nemrég a PSD megpróbált titokban átvinni a parlamenten egy, az RMDSZ által kezdeményezett tervezetet, hogy autonómiát adjon az úgynevezett Székelyföldnek. És akkor a PSD ott lépett akcióba, ahol még hatalma van a parlamentben. Szétzilálták azt a kevés meglévő törvényes keretet, amely rendelkezésre állt a járvány kezelésére, cinikusan húzták az időt, hogy ne jelenjen meg az új törvény” - mondta Johannis.

Emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság június 25-én megállapította, hogy az 55-ös törvény bizonyos cikkelyei alkotmányba ütköznek, de az indoklást csak július 2-án adta meg. Abban az időszakban 450 körül volt a napi új esetek száma.

Ebben az időszakban a kormány nem állhatott elő új kezdeményezéssel, meg kellett várnia az alkotmánybíróság indoklását, de amint az megjelent, négy nap alatt, július 6-án elküldte az új karanténtörvény tervezetét a parlamentbe, mutatott rá Johannis.

„Ezt követően a PSD elkezdte húzni az időt, és a törvény, amelyet gyorsan meg tudott volna szavazni a parlament, hogy a kormánynak meglegyenek a szükséges eszközei, két hétig állt vita alatt a törvényhozó testületben. Ez idő alatt koronavírusos betegek mentek haza a kórházból, senkit nem bírságoltak meg, senkit nem helyeztek karanténba.(...) A törvény csak július 18-án került hozzám kihirdetésre. Rögtön kihirdettem. Július 18-án 889 új eset volt” - vázolta fel Johannis a helyzetet.

A kormányt majdnem három hétig megfosztották a törvény biztosította intézkedések lehetőségétől, így képtelen volt megfelelően kezelni a válságot - állította még az államfő.

Az államfő megbeszélést tartott a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről Marcel Vela belügyminiszterrel, Raed Arafat belügyi államtitkárral, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjével és Bogdan Despescu vezető rendőrkvesztorral, belügyi államtitkárral.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS