2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marcel Ciolacu: A PSD augusztusban bizalmatlansági indítványt nyújt be

2020. július 30. 19:22, utolsó frissítés: 20:04

A szociáldemokraták úgy döntöttek, augusztusban benyújtják a bizalmatlansági indítványt az Orban-kormány ellen - jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.

„Megengedhetetlen Klaus Johannis államfő hozzáállása, méltóságán aluli. Megértem Johannis elnök gondját, miután kormánya elveszítette az ellenőrzést a járvány és a gazdasági válság fölött. Nem értem viszont azt a rögeszméjét, hogy máshol keresse a bűnbakokat a pandémiát és a gazdasági helyzetet illetően. Az a kétségbeesés, amellyel a PSD-t támadja, igazolja azt a tényt, hogy kormánya teljesen elveszítette az ellenőrzést a pandémia és a gazdasági válság kezelése fölött. (...) A kormány hitelessége immár nulla. A jelenleginél nagyobb káoszt még a PSD vagy az ellenzék sem tudna előidézni, ezért döntöttünk úgy ma, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtunk be augusztusban. (...) A kollégák azt javasolták, hogy augusztus közepéig nyújtsuk be” - fejtette ki Ciolacu a Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának ülése után.Ciolacu felszólította az ellenzéket, hogy mind szavazzák meg a PSD bizalmatlansági indítványát.

„Tudomásom szerint az USR kivételével, amelyről nem tudni, hogy kormányon van, vagy ellenzékben, minden politikai párt ellenzékben van. Ott van még a PMP, amely kormányon van” - tette hozzá.

A szociáldemokrata vezető szerint Ludovic Orban kormányfőnek a parlament elé kell állnia, hogy tisztázza, kormánya képes-e megszervezni a választásokat és meg tudja-e nyitni biztonságban az iskolákat szeptemberben.

„Ez Ludovic Orban kormányfő kizárólagos felelőssége, illetve Klaus Johannis államelnöké is, mivel mindannyian tudjuk, hogy minden, a kormányzást illető döntést a Cotroceni-palotában hoznak meg” - fűzte hozzá Ciolacu.

Lucian Romaşcanu, a PSD szóvivője szintén kijelentette csütörtökön, hogy a kormány elveszítette az ellenőrzést a pandémia fölött, Johannis államfő pedig a PSD-t hibáztatja.

"Johannis úr hazudik, akárcsak tegnap. Miután a kormány elveszítette az ellenőrzést a járvány fölött, Johannis most elveszítette az ellenőrzést az értelem és logika fölött. Miután tegnapi (szerda - szerk. megj.) nyilatkozata miatt mindenki elmarasztalta, ma nagyon ideges kirohanása volt nyilatkozatában. Egész Románia megunta már hallgatni ezt a fáradt lemezt: a PSD a hibás. Meguntuk, hogy már 9 hónapja, amióta saját kormányát beiktatta, azt halljuk, más a hibás. Legyen világos: Johannis és a PNL-kormány a hibás. (...) A PNL-kormány elveszítette az ellenőrzést a pandémia fölött' - mondta Romaşcanu a párt székhelyén.

Augusztus 22-én szerveznénk meg a PSD kongresszusát

A PSD országos végrehajtó bizottsága (CExN) pártkongresszus megszervezésére irányuló belső eljárások elindítását is jóváhagyta, jelentette ki Ciolacu, rámutatva, hogy az eseményt augusztus 22-ére időzítenék.

A CExN ülése után Ciolacu hozzátette, várják a minisztériumi választ arra a kérdésükre, hogy járványügyi szempontból meg lehet-e szervezni a kongresszust augusztus 22-én, és ha igen, milyen feltételek betartása mellett.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS