2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ügyészség kimondta, tehát igaz: nem volt uszítás a „Kifelé a magyarokkal az országból!” skandálása Úz-völgyében

2020. július 31. 10:32, utolsó frissítés: 10:38

Most került nyilvánosságra moinești-i ügyészség februári indoklása, miszerint vádemelés nélkül zárták le a nyomozást a tavaly nyáron, az úzvölgyi kaontemetőben történt erőszakos temetőfoglalás ügyében.


Daniel Gălbează ügyész indoklása szerint ugyanis a „Kifelé a magyarokkal az országból” rigmus nem tekinthető uszításnak vagy diszkriminatívnak, mivel a törvény értelmében uszítás csak akkor történik, ha a gyűlöletre való felszólítás a nyilvánosságot érinti, tehát meghatározatlan számú személyt.

A közvádló szerint, amikor tavaly az úzvölgyi temetőben felhangzottak ezek a rigmusok, akkor az nem az egész romániai magyar közösségnek szólt, hanem csak azoknak a személyeknek, akik elállták az útját az „engedéllyel is rendelkező” román megemlékezőknek, akik be szerettek volna menni a temetőbe.

Ebben az esetben pedig a fent említett rigmusok csupán egy vagy több, konkrét személy ellen irányulhattak, így pedig nem merítik ki a Büntetőtörvénykönyv ide vonatkozó, 369-es számú cikkelyében megfogalmazott meghatározást.

Az ügyészi indoklásban érdekes, az a mondat például, hogy a „Kifelé a magyarokkal az országból!” Gălbează szerint csak „állítólagos magyarellenes jelmondat”.

Mindezek mellett további visszásságai is vannak az indoklásnak. Ezek szerint a temetőnél imaláncot alkotó magyarok valójában erőszakra buzdítottak, ám a románok nem válaszoltak a „provokációkra”, továbbá pontatlanságokat is tartalmaz a cselekmények időrendjét tekintve.

Az ügyészség által idézett egyik szemtanú azt állítja, hogy a temetőbe bejutó személyek elkezdték húzni a kaput, amelyből kiesett „néhány vékonyka fadarab”, így azt ki lehetett nyitni, holott több felvételen is jól kivehető, hogy a kiérkező románok erőszakkal törték be. Az ügyészség szerint azonban ez sem indokolja az erőszakos cselekedetek miatti vádemelést, mivel nem történt előzetes feljelentés.

Tavaly nyáron a Transindex is ott volt az úzvölgyi katonatemetőben történt eseményeknél, felvételeinken is jól kivehető, hogy az ügyész által felhozott érvek nem csak, hogy sántítanak, de meg sem állnak a lábukon.(hotnews.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS