2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megvásárolta a Sapientia Alapítvány a Melody szállót, néptáncot fognak oktatni benne

2020. július 31. 16:44, utolsó frissítés: 2020. szeptember 15. 18:16

Megvásárolta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mögött álló Sapientia Alapítvány a Melody szálló (volt Központi szálló) épületét, így szeptembertől új rendeltetése lesz a kolozsvári főtér és az egykori Belmagyar (manapság 21. december 1989) utca találkozásánál álló épületnek, a felsőoktatási intézmény új néptánc szaka fog benne működni - tájékoztat a Szabadság napilap, akinek az értesüléseit Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke is megerősítette. Emellett, a szak elindításában is partner Hagyományok Háza erdélyi szervezete is ott lel majd otthonra.


A Melody Szálloda épülete (fotó: Hotel Melody Central Facebook oldal)A Melody Szálloda épülete (fotó: Hotel Melody Central Facebook oldal)


A lap tájékoztatása szerint néhány nappal ezelőtt vásárolta meg az alapítvány az épületet, és különösebb átalakítások nélkül kezdődhet el szeptembertől az oktatás benne. A földszinti nagy terem, az egykori ebédlő, illetve az első emeleten lévő nagyobb helyiségek olyan állapotban vannak, hogy használhatóak oktatási célra. Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári kar dékánja a lapnak elmondta: a néptáncoktatás lebonyolítása mellett ott kapnak helyet a szak működéséhez szükséges irodák is. A tájékoztatása szerint most történik az épület állagának a felmérése, és ha szükséges, akkor ezt követően felújítják.

Melody Szálloda étterme (fotó: centralmelody.com)Melody Szálloda étterme (fotó: centralmelody.com)


A dékán szerint az idén először meghirdetett szakon kétszeres volt a túljelentkezés, mind az ingyenes, mind a fizetéses helyek beteltek.

A Sapientia kolozsvári kara tavaly februárban jelentette be, hogy (nép)táncművészeti képzést indít. Akkor úgy tervezték, hogy már a 2019/2020-as tanévben elkezdődhet a képzés, de ahhoz nem sikerült időben megszerezni a szükséges ideiglenes működési engedélyt, csak tavaly november végén kapták meg a bukaresti döntést a szak jóváhagyásáról. A szakot ideiglenesen 15 hallgatóval akkreditálták, ebből 10 tandíjmentes, illetve 5 tandíjköteles hely. A szak tavalyi bemutatójáról itt találni egy részletes összefoglalót. Tavaly decemberben az egyetem arról tájékoztatott, hogy a szak jövőbeli működtetése a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.
A Wikipedia szerint az épület építéséről pontos adatok nincsenek, de a 19. század elején, a szomszédos Bánffy-palotáról készült festményen még az látható, hogy a palota és az utcasarok között még két ház állt, az egyik földszintes, a másik egyemeletes. Veress Ferenc 1859-ben készített felvételén a földszintes épület helyén már a klasszicista stílusú, emeletes saroképület látható. A kutatók azt feltételezik, hogy valamikor az 1820-as és 1830-as években épülhetett. Az 1860-as években kiállított telekönyv szerint az épület tulajdonosa a Katolikus Státus.

1872-től működik benne szálloda. Előbb Plihál Ferenc vette bérbe, majd Pannonia néven szállodává alakította. 1890-től Nagy Gábor bérelte. 1891-ben Oriold Antal és Endstrasser Benedek építész terve szerint átépítették, eklektikusan díszítették, a sarok fölé tornyot emeltek. Az első emeleten két erkélyt alakítottak ki. Valószínűleg ekkor olvasztották egybe a két épületet. Ettől kezdve viselte a Központi Szálló nevet. A szállodát az 1920-as évektől a katolikus Szociális Nővérek Társasága vette bérbe‚ s itt egy előkelő‚ csendes‚ diszkrét intézetet létesítettek‚ ahol a főszakács és az éjjeli portás kivételével mindenki nő volt. Ez az 1940-es években a Pro Deo nevet viselte.

Csomafáy Ferenc felvétele az épületről.Csomafáy Ferenc felvétele az épületről.


A szállodát 1949-ben államosították és a Tanügyminisztériumnak adták át. A szállodából átmenetileg diákotthont létesítettek, a földszintjén működő étterem viszont Sirály néven tovább működött. Az 1950-es években a szállodát is újra megnyitották, az étteremmel azonos néven. Az '50-es évek végén nyitottak árkádos átjárót a sarok alatt, majd a '60-as években felújították. A pincehelyiségekben éjjeli bárt alakítottak ki Melody néven, az 1970-es években az alagsorban létesült a város diszkója. 1995-ben felvette a Melody Central nevet és felújították, és azóta is ezen a néven működik, még most is lehet szobát foglalni az épületben. (szabadság/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS