2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Koordináltan indul Bukarestben a PNL és az USR-PLUS, főpolgármesterjelöltjük Nicușor Dan

2020. augusztus 01. 20:18, utolsó frissítés: 20:35

Megállapodásra jutott a PNL és az USR-PLUS, így az ősszel esedékes helyhatósági választásokon szövetségben indulnak a főpolgármesteri tisztségért, valamint a hat kerületi polgármesteri székért. Az alakulatok vezetői nyilatkozataikban hangsúlyozták: nem volt könnyű közös nevezőre jutniuk, de hosszas tárgyalások után végül megegyeztek, mert fontosnak tartják, hogy leváltsák a főváros PSD-s vezetését.


A főpolgármesteri tisztségért folytatott versenyben közösen támogatják Nicușor Dant, az USR korábbi elnökét. Nicușor Dan matematikus, közéleti aktivista 2012-ben független jelöltként indult a főpolgármesteri tisztségért, majd 2016-ban az általa alapított USB (Mentsétek Meg Bukarestet Szövetség) színeiben méretkezett meg, és a voksok 30,5 százalékával a második helyen végzett.

2016-ban az USB-t országos szintű párttá bővítették USR (Mentsétek Meg Romániát Szövetség) néven. Egy ideig ő vezette az alakulatot, azonban 2017-ben lemondott az elnökségről, mivel nem értett egyet azzal, hogy az USR állást foglaljon ideológiai kérdésekben, konkrétan a család alkotmányos meghatározásáért folytatott vitákban és az erről szóló népszavazási kampányban.

A pártok megállapodtak arról is, hogy kiket támogatnak a bukaresti kerületekben a polgármesterválasztáson. Eszerint:

Főpolgármester: Nicușor Dan

1. Körzet - Clotilde Armand (USR)
2. Körzet - Radu Mihai (USR)
3. Körzet - Adrian Moraru (PNL)
4. Körzet - Simona Spătaru (PLUS)
5. Körzet - Cristian Băcanu (PNL)
6. Körzet - Ciprian Ciucu (PNL)

A hírt a politikai alakulat vezetői jelentették be szombaton a fővárosi Egyetem (Universităţii) téren.

Ludovic Orban kormányfő, a PNL elnöke úgy fogalmazott: összefogott az Európa-párti modern jobboldal, hogy véget vessen a Bukarest jelenlegi vezetésére jellemző szakmaiatlanságnak és nemtörődömségnek.

Az USR vezetője, Dan Barna kijelentette: aki nem a jobboldal közös jelöltjeit támogatja, az a jelenlegi elöljárót, Gabriela Firea főpolgármestert segíti polgármesteri tisztséghez.

Dragoş Tudorache, a PLUS ügyvezető elnöke azt mondta: jelöltcsapatuk a lehető legjobb kerületi polgármesterjelöltekből és főpolgármester-jelöltből áll, és Bukarest minden problémájára van megoldásuk.

(digi24.ro, agerpres, hírszerk.)

Fotó: Balról: Dan Barna, az USR elnöke, Nicușor Dan, Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke, Dragoș Tudorache, a PLUS ügyvezető elnöke. Forrás: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS