2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis nem fukarkodik a magyarellenes kijelentésekkel, ismét bepanaszolták a Diszkriminációellenes Tanácsnál

2020. augusztus 02. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Az államfő július 30-i sajtónyilatkozata miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál - hívják fel a figyelmet a szolgálat közleményében.


Johannis nyilatkozatával az RMDSZ-t és ezáltal az egész romániai magyarságot az egészségügyi válság kiprovokálásával vádolta. Eszerint a PSD és az őt támogató más pártok, köztük az RMDSZ is felelős a Romániában kirobbant egészségügyi járványért, amelyet a kormányzó liberálisok egyáltalán nem tudnak kezelni.

Kijelentései különösen súlyosak, hiszen ismét az autonómia statútum ügyével példálózott. Kihangsúlyozta, a PSD „lepaktált” az RMDSZ-el, s hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját - folytatják a jogvédők.

„Sajnálatos, hogy Románia elnöke megkapja a Nagy Károly-díjat miközben van egy bírsága az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól, és egy megállapítás az ügyésztől, hogy valóban gyűlöletbeszédet mondott. A csütörtöki nyilatkozat jól mutatja, hogy nem egyedi esetről volt szó korábban, és azt is, hogy nem volt véletlen a legutóbbi magyarellenes kijelentés sem. Az államfő feladata többek között az lenne, hogy bátorítsa, erősítse az interetnikus békét az országban és nem egy közösség ellen való uszítás. Rendkívül visszatetsző és teljességgel elfogadhatatlan, hogy az ország elnöke, a jelenleg regnáló kormány alkalmatlanságát a járványügyi helyzet kezelése tekintetében meglehetősen sunyi csúsztatással a magyarokra, az RMDSZ-re, a szerinte „úgynevezett" székelyekre hárítaná” – fogalmazott Benkő Erika a szolgálat igazgatója. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS