2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 57 ezeren kérték a legfőbb ügyésztől az augusztus 10-ei ügy újranyitását

2020. augusztus 03. 12:14, utolsó frissítés: 12:14

Több mint 57 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amelyben felszólítják Gabriela Scutea legfőbb ügyészt, hogy indítsa újra az augusztus 10-ei tüntetés lezárt ügyét és állítsa bíróság elé azokat, akik 'elrendelték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést' - jelentette be hétfőn a Declic.

'A Declic képviselői benyújtották a legfőbb ügyésznek a petíciót és felkérték, hogy sürgősen vegye figyelembe több tízezer román állampolgár felszólítását, akik igazságot követelnek a 2018. augusztus 10-ei tüntetés több száz áldozatának. Már 2 év telt el a Victoriei téren történt erőszakos történések óta, de az ügy még mindig a bűnvádi eljárás fázisában van' - írja a Declic hétfői közleményében.

Amennyiben a legfőbb ügyész nem veszi figyelembe a több tízezer román polgár kérését, a Declic Közösség kész az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordulni jogorvoslat végett.

A petíció alapos és részrehajlás nélküli vizsgálatot követel az ügyben.

Ha a legfőbb ügyész nem cáfolja meg a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) által hozott szégyenletes döntést, 'egy újabb fekete, a forradalom, illetve a bányászjárás ügyéhez hasonló, lapot ír be a romániai igazságszolgáltatás történelmébe', állítja Cătălina Hopârteanu, a Declic Közösség képviselője, rámutatva, hogy csupán méltányos igazságszolgáltatást követelnek minden állampolgár számára.

Gabriela Scutea legfőbb ügyész július 15-én, miután a DIICOT vádemelés nélkül lezárta az augusztus 10-ei diaszpóratüntetés ügyét, azt nyilatkozta, hogy megérti az emberek felháborodását és az ügyben rendelkezésre álló minden dokumentumot alaposan 'mérlegelni' fognak.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) július 15-én jelentette be, hogy lezárja a nyomozást a 2018. augusztus 10-ei tüntetéskor történt hatósági fellépéssel kapcsolatban. A nyomozás során egyrészt a csendőrség vezetőinek döntéseit, másrészt az esetleges államcsínykísérlet lehetőségét vizsgálták.

Az ügy lezárásakor az ügyészek azzal érveltek, hogy a Victoriei téren tüntető békés tömeg nem határolódott el azoktól, akik agresszíven léptek fel a rendfenntartókkal szemben, sőt, még mulattatta is őket a helyzet. A DIICOT szerint az erőszakos fellépésnek nem mindegyik 'járulékos áldozata' volt 'ártatlan áldozat'.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS