2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániaiak fele komolyan veszi a járvány létezését, a többi vagy nem tudja mit gondoljon, vagy kitalációnak tartja

2020. augusztus 03. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

A romániaiak 55 százaléka gondolja úgy, hogy létezik a Covid-19 fertőző betegséget okozó koronavírus, míg 33% kételkedik benne, 12% biztos abban, hogy az egész csak kitaláció – derült ki egy felmérésből, amelyet a Nover Research végzett a Provident Financial Romania támogatásával.

A július 15–22. között készült közvélemény-kutatásban 1003 személy vett részt, reprezentatív minta kiválasztásával. Azaz a megkérdezettek 51% városi, 40,1% vidéki és 8,9 százalék bukaresti volt, közel fele-fele arányban vettek részt nők és férfiak (51,7 és 48,3%). Az iskolai végzettség szempontjából is kiegyensúlyozott az arány, a megkérdezettek közel fele középiskolai végzettséggel, közel negyede csupán a kötelező általános iskolai és további negyede felsőfokú végzettséggel rendelkezett. A kutatás eredményeinek a hibahatára 3%-os, jelzik a jelentés szerzői.

Mi a Covid-19 pandémia? Kék: Létező fenyegető valóság. Világoszöld: Nem tudom mit gondoljak róla. Sötétkék: Biztos, hogy csak kitaláció. Infógrafika: Novel Research / Provident Financial România. Mi a Covid-19 pandémia? Kék: Létező fenyegető valóság. Világoszöld: Nem tudom mit gondoljak róla. Sötétkék: Biztos, hogy csak kitaláció. Infógrafika: Novel Research / Provident Financial România.


A felmérés szerint legkevésbé a fiatalok (15%), az általános iskolai képzettséggel rendelkezők (20%) és a vidékiek (16%) fogadják el a pandémia valóságát, a leginkább pedig a 45 év fölöttiek (61%), az egyetemet vagy főiskolát végzett (70%), városi lakosság (63%) tekinti ténynek a koronavírus-járvány létezését.

A romániaiak a legmegbízhatóbb forrásnak a családban és baráti társaságban elhangzottakat (56%) tekintik, ezt követi a kollégáikkal folytatott beszélgetések (37%). Ettől valamivel elmarad a kormány hivatalos kommunikációja (36%), majd ezt követi az elektronikus sajtó, a TV és a Rádió (26%), majd az online sajtó (18,6). A sajtóval kapcsolatban a bizalmatlansági indexek is elég magasak, a TV-ben és az online sajtóban megjelenő tartalmakban a megkérdezettek 43% nem bízik meg, a rádiót pedig 38% tartja megbízhatatlan hírforrásának. Ugyanakkor az is kiderül a jelentésből, hogy a közvélekedéssel ellentétben a közösségi médiákon, illetve a celebek által közvetített tartalmakat sem tartja az emberek többsége hitelesnek (54-61%).

Mennyire tartja megbízhatónak az alábbiakat? Infógrafika: Novel Research / Provident Financial România.Mennyire tartja megbízhatónak az alábbiakat? Infógrafika: Novel Research / Provident Financial România.


Attól függetlenül, hogy hisznek vagy sem a koronavírus létében, minden résztvevő beszámolt a pandémia negatív hatásairól. Legerőteljesebben a nyaralás és az utazások kapcsán érzékelik a negatív hatásokat (közel 60%), de több mit felének kihatott a közösségi életére is (55%), és ugyancsak 50% feletti a negatív tapasztalatok aránya a pénzügyi helyzetet és a személyes biztonságérzetet illetően. Jelentős a panaszok aránya az állami intézményekkel való kapcsolattartásban is (44%).

A Covid-19 járvánnyal kapcsolatban kevesen számoltak be pozitív hatásokról: a megkérdezettek 14%-a szerint jó hatással volt a családi életére, 12% szerint a személyes fejlődéséhez járult hozzá, 10% pedig úgy értékelte, jót tett a párkapcsolatának. De jó hatások mellett a lakosság jelentősebb aránya ezekben a vonatkozásokban is inkább a negatív tapasztalatokat szerzett: közel 30% rossznak ítélte meg a személyes fejlődését, 27% a családi kapcsolatait és 23% a párkapcsolat terén is rossz hatásokat tapasztalt a járványból.

A felmérés szerint a megkérdezettek leginkább a fertőzöttek gyors növekedését tekintik kockázatosnak (52,9%), sokan tartanak a szükségállapot újbóli bevezetésétől (42,7%), és jelentős azok száma is, aki a kórházi férőhelyek miatt aggodnak (39,9%). Közel a lakosság negyede (23,7%) tart attól, hogy megfertőződik és 18,7% attól, hogy a pandémia miatt munkanélkülivé válik.

A jelentés szerint a következő hat hónapot illetően a romániaiak többsége (49%) arra számít, hogy viszonylag hasonló lesz a helyzet, mint jelenlegi, 23% szerint viszont rosszabb lesz. Viszont a pesszimistáknál többen vannak az optimisták: 28,2%-a a lakosságnak úgy véli, hogy egy félév múlva jobbra fordul a helyzet. (hírszerk.)
Nyitókép: congerdesign / Pixabay.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS