2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Nép Ügyvédjéhez fordul az EMNP az úzvölgyi dossziét lezáró ügyész határozata miatt

2020. augusztus 04. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

A Nép Ügyvédjéhez fordul az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) moinești ügyészség határozata miatt, miszerint semmilyen bűncselekmény nem történt tavaly nyáron az úzvölgyi temető meggyalázásakor, és a „Ki a magyarokkal az országból!” típusú skandálás nem minősül közösség elleni izgatásnak - közölte hétfőn Csomortányi „Karlendítő” István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

A pártelnök emlékeztetett, hogy annak idején a Néppárt helyi és országos szervezete két feljelentést is tett az úzvölgyi események után, melyeket a csíkszeredai ügyészség átadott a Bákó megyei Moinești ügyészségének.

„A nyilvánvalóan súlyosan elfogult döntést a Néppárt április elején megfellebbezte, amire most érkezett válasz, amely gyakorlatilag megismétli az előző döntést. Emiatt a Néppárt panasszal fog élni az ombudsmani hivatalnál, azzal a céllal, hogy az összes hazai jogi lehetőséget kimerítsük, mielőtt nemzetközi fórumok elé visszük a kérdést. A kettős mérce ezek után mindenki számára nyilvánvaló lesz, hiszen a román igazságszolgáltatás bűncselekmények egész sorát fedezi, melyek sértettje a magyar közösség” – mondta Csomortányi.

A pártelnök szerint ebbe a sorba illeszkedik a Békás-szoros hovatartozásával kapcsolatos bírósági határozat is, ahol szintén a magyarság kárára született elfogult döntés.

„Ezekből az ügyekből le lehet vonni azt a következtetést, hogy az önkormányzati választásokon olyan elöljáróknak kell bizalmat szavazni, akik nyíltan kiállnak a bennünket ért támadások kapcsán. Sajnálatos tény volt, hogy az úzvölgyi temető ügyében sem Hargita Megye Tanácsa, sem annak elnöke, Borboly Csaba nem tett feljelentést, holott ők kellett volna az elsők legyenek, akik ezt megteszik” – jelentette ki a Néppárt elnöke. (közlemény/hírszerk.)

Nyitókép: Erdélyi Magyar Néppárt/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS