2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már csökkenőben van a járvány Romániában, állítja a vezető virológus

2020. augusztus 04. 14:45, utolsó frissítés: 15:03

Dr. Emilian Popovici, a Román Epidemiológiai Társaság (SREPI) alelnöke azt nyilatkozta, hogy Romániában a koronavírus-járvány a konstans és progresszív esési szakaszba ért, ugyanis, amíg az úgynevezett reprodukciós ráta az országban július 10-én még 1,21 volt, addigra ez a szám július végére 1 alá esett.

A vezető virológus szerint jól megfigyelhető a reprodukciós ráta gyors csökkenése, a számok ugyanis azt mutatják, hogy míg július 28-án a reprodukciós ráta 1 volt, 29-én már 0,99, majd 30-ra 0,96-ra esett le.

Popovici kijelentései annak tükrében is érdekesnek tűnhetnek, hogy Romániában már egy jó ideje azt lehet látni, hogy a naponta bejelentett új fertőzöttek száma (hétvégéket leszámítva) még csak 1000 alá sem csökkent, továbbá kedden rekordot döntött az elhunytak és az intenzív terápiás kezelésre szorulók száma is.

Popovici ugyanakkor megjegyzi, hogy nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az újonnan bejelentett fertőzöttek száma függ az elvégzett tesztektől is, de a járvány alakulása - a számok figyelembevételével - azt mutatja, hogy már a csökkenő fázisba értünk. Az viszont, hogy miként alakulnak a számok a továbbiakban attól függ, hogy miként állnak hozzá az emberek a járványhoz - mondta.

A SREPI alelnöke megjegyzi, hogy más járványok ciklikussága általában ismert az orvosok előtt, a COVID-19 esetében azonban ezt még nem sikerült teljes bizonyossággal meghatározni és csak feltételezések vannak.

Július 20-án egyébként Valentin Pârvu statisztikus és dr. Emilian Popovici a koronavírus-járvány várható romániai alakulásáról készítettek tanulmányt, abban azt állították, hogyha az akkori helyzetnek megfelelően alakulnak az értékek, akkor szeptemberre akár 2600 fölött lehet a napi új esetek száma.

Június elején a SREPI alelnöke még napi 800 új fertőzöttet jósolt augusztus végére, azonban a napi új esetek száma már július 18-án meghaladta azt.(digi24.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS