2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Augusztus 10-i tüntetés: újraindul a nyomozás a csendőrségi vezetők ellen

2020. augusztus 04. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

Újraindítja a nyomozást a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) az augusztus 10-i tüntetés ügyében. A csendőrség volt vezetőinek tetteit vizsgálják ki.

Giorgiana Hosu DIICOT-főügyész döntése értelmében újraindul a nyomozás a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében.

Hétfőn írtuk meg, hogy több mint 57 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amelyben felszólítják Gabriela Scutea legfőbb ügyészt, hogy indítsa újra az augusztus 10-ei tüntetés lezárt ügyét és állítsa bíróság elé azokat, akik 'elrendelték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) július 15-én jelentette be, hogy lezárja a nyomozást a 2018. augusztus 10-ei tüntetéskor történt hatósági fellépéssel kapcsolatban. A nyomozás során egyrészt a csendőrség vezetőinek döntéseit, másrészt az esetleges államcsínykísérlet lehetőségét vizsgálták.

Az ügy lezárásakor az ügyészek azzal érveltek, hogy a Victoriei téren tüntető békés tömeg nem határolódott el azoktól, akik agresszíven léptek fel a rendfenntartókkal szemben, sőt, még mulattatta is őket a helyzet. A DIICOT szerint az erőszakos fellépésnek nem mindegyik 'járulékos áldozata' volt 'ártatlan áldozat'. (Agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS