2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: szeptember 14-én a gyerekek többsége iskolába megy, de...

2020. augusztus 05. 18:24, utolsó frissítés: 19:13

A kormányfővel és a miniszterekkel folyatott találkozót követően Klaus Johannis államfő nyilatkozott a jövő hónapban esedékes iskolakezdés feltételeiről.

Az államfő bejelentette, hogy szeptember 14-én kezdetét veszi a következő tanév, ami azt jelenti, hogy a diákok többségének fizikailag ott kell lenniük majd az iskolákban.

Elmondása szerint a tanévkezdést három lehetséges forgatókönyv szerint fogják végrehajtani, ez pedig attól függ, hogy egy adott településen mekkora számban regisztráltak új fertőzötteket.

A zöld jelzésű településeken, ahol a 1000 főre eső új fertőzöttek száma nem haladja meg a heti egyet, a tanév minden korlátozás nélkül megkezdődik 14-én.

A sárga jelzésű településeken, ahol az új fertőzöttek száma az elmúlt két hétben 1 és 3 között mozgott/1000 fő, ott vegyesen tartják meg majd az órákat.

A vörös jelzésű településeken pedig, ahol 1000 főre több mint 3 fertőzött jut, be fogják zárni az iskolákat, az oktatás pedig online folytatódik.

Az erről szóló határozatot minden iskola megkapja majd a megyei hatóságoktól.

Az államfő hozzátette, a következő hetekben részletekbe menően kidolgozzák, és ismertetik a szerdai egyeztetésen született döntéseket. Hangsúlyozta, minden esetben helyi szinten, a helyi adatok figyelembe vételével hozzák majd meg a döntést az iskolák működéséről.

Az államfő ugyanakkor azt is elmondta hogyha szeptember 14-e környékén nagyon sok koronavírusos megbetegedés lesz az országban, elhalasztják a tanévkezdést.

A Cotroceni-palotában nyilatkozó Klaus Johannis rámutatott, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) késleltette a parlamentben a karanténtörvény elfogadását, jogi vákuum keletkezett, és heteken át számos koronavírusos beteg elhagyhatta a kórházat, szabadon mozoghatott, ezért jobban terjedt a vírus.

"Senki nem tudhatja, miként alakul a járvány. Mi jelen pillanatban azzal számolunk, hogy nem lesz számottevően rosszabb a helyzet, mint most, és akkor szeptember 14-én elkezdődhet a tanév. Ha viszont nagyon sok esetünk lesz akkor, nyilván elhalasztjuk a tanévkezdést, ha ezt mondják az egészségügyi minisztérium szakemberei. (...) Jelenleg azonban azzal számolunk, hogy szeptember 14-én kezdődik az iskola" - fogalmazott az államfő. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS