2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az már biztos, hogy Johannis idén nem veheti át a Nagy Károly-díjat

2020. augusztus 06. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

A koronavírus-járvány miatt jövőre halasztják a 2020-as Nagy Károly-díj átadását, amit Klaus Johannis államfő kapott volna meg - közölte a Suddeutsche Zeitung. A halasztásról szerdán hozott közös döntést Aachenben a díjátadó bizottság.

Az államfőnek egyébként a „a kisebbségek és a kulturális sokszínűség védelméért” ítélték meg a kitüntetést, illetve az ország európaiságának és jogállamiságának védelme is szerepelt az indokok között.

A díjat azt követően sem vonták vissza tőle, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) panaszt emelt ellene, amikor az államfő azzal vádolta meg a PSD-t, hogy az RMDSZ-szel összefogva Erdélyt a magyarok kezére akarják átjátszani. Az elnök olyan kijelentéseket és gesztusokat tett ez alkalommal, amelyek sértőek a magyar közösségre nézve.

Az SZNT panaszára reagált is Jürgen Linden, a Nemzetközi Nagy Károly-díjat adományozó aacheni bizottság elnöke, aki „nem vélte felfedezni” Klaus Johannis magyarokat megbélyegző szándékát, és elmondta, továbbra is „meggyőződéses européernek” tartja az államfőt, akitől nem vonják vissza a kitüntetést.

A Nagy Károly-díjat (Karlpreis / Charlemagne Prize ) évente ítéli oda Aachen város önkormányzata azoknak a személyiségeknek, akik hozzájárulnak az európai egységhez vagy az európai országok közötti együttműködéshez. A 60-as, 70-es években azonban tíz alkalommal nem került sor a kiosztására, ugyanis a szervezők szerint nem volt arra érdemes jelölt

2019-ben az ENSZ főtitkára kapta, Antonio Guterres, 2018-ban pedig Emmanuel Macron, franci elnök, 2016-ban Ferenc pápát díjazták, és 1990-ben Horn Gyula is átvehette az elismerést. A díjazottak teljes listája megtekinthető itt. (G4Media/ro/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS