2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Durván bántalmazta nőismerősét a Sapientia oktatója - az egyetem elhatárolódik tőle

2020. augusztus 06. 17:26, utolsó frissítés: 17:35

Elítéli a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem annak az oktatójának a tettét, aki nemrég súlyosan bántalmazta egyik nőismerősét – derül ki az egyetem állásfoglalásából.


„A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának munkaközössége megdöbbenéssel értesült arról, hogy karunk egyik oktatója fizikailag súlyosan bántalmazott egy vele ismeretségben álló hölgyet. Az egyetem akadémiai közössége teljes mértékben elítéli, az oktatói státussal ellentétesnek és az egyetemi tanári, emberi értékekkel össze nem egyeztethetőnek tartja B.F. magatartását és cselekedeteit, elhatárolódik a történtektől, és egyszersmind együttérzését fejezi ki az áldozattal szemben” – olvasható az közleményben.

Az egyetem jelzi, hogy a belső szabályainak értelmében saját hatáskörben is kivizsgálást indít az említett oktató ellen, s kezdeményezi az oktató felelősségre vonását.

Megkeresésünkre Tonk Márton, az egyetem kolozsvári karának dékánja elmondta, hogy az ügy már az egyetem etikai bizottsága előtt van, tehát a kivizsgálási folyamat már el is indult, illetve amennyiben a bűnvádi eljárás során büntetőjogi elmarasztalások születnek, az egyetem további lépéseket is kész megtenni. „Jelen pillanatban ez a formális mozgásterünk” – nyilatkozta az intézmény vezetője, hozzátéve, hogy olyan súlyos esetről van szó, amit a leghatározottabban és a legszigorúbban fognak kivizsgálni.

„Azt viszont dékánként mondhatom – a kivizsgálások kimenetelétől függetlenül –, hogy ha úgy és abban a formában történt (a bántalmazás - szerk.), ahogy jelen pillanatban tudjuk, akkor az illető kollégának sajnos többet nincs mit keresnie a hallgatók előtt” – jelentette ki Tonk Márton. A dékán a legkomolyabban hangsúlyozta, hogy ameddig ő vezeti a kolozsvári karát az egyetemnek, addig fentebbi kijelentésének érvényt fog szerezni, – amennyiben megerősítést nyer a történtek tényállása, és tisztán láthatóvá válik az eset.

„Adott esetben várom az oktató kolléga felmondását, ha úgy gondolja, hogy ez az ildomosabb” – jelentette ki az intézményvezető, aki azt is hozzátette, hogy amint büntetőjogilag is konkrét elmarasztalás történik az ügyben az egyetem további illetékes fórumai és testületei is lépni fognak.

Értesüléseink szerint az ügyészség az eset kapcsán bűnügyi nyomozást indított, az érintett oktatót 24 óráig őrizetbe vették és vádlott minőségben kihallgatták. Az esetet megalapozottnak találták, így súlyos testi sértés ügyében, a btk. 193 cikkelyének 2-ik bekezdése alapján folytatódik a hatósági nyomozás. A bántalmazás nyílt utcán történt, biztonsági kamerafelvétel készült róla. (hírszek.)
Nyitókép Tumisu / Pixabay, illusztráció.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS