2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sepsiszentgyörgyi kórház immár az országos közegészségügyi program részeként végezhet PCR-teszteket

2020. augusztus 06. 18:56, utolsó frissítés: 18:56

Bekerült az országos közegészségügyi programba a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház PCR laboratóriuma az Egészségügyi Minisztérium és a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyásának köszönhetően. Emellett a minisztérium közel ezer teszt elvégzéséhez elegendő 200 ezer lejt utalt az intézménynek.

A májusban átadott 100 ezer euró összértékű Real Time PCR-teszteket végző laboratórium a megyei önkormányzat 180 ezer lejes hozzájárulásával jött létre.

„Molekuláris biológiai laboratóriumot hoztunk létre Sepsiszentgyörgyön, amely az emberek egészségét és biztonságát szolgálja. Éppen ezért első körben 120 ezer lej értékben ezer teszt elvégzéséhez szükséges fogyóanyagokat vásároltunk a kórház számára, hogy ezáltal is növeljük az egészségügyben dolgozók munkájának hatékonyságát. Most már három ilyen laboratórium van a megyében, kettő magán kézben és egy köztulajdonban. Célunk a kórház biztonságban tartása, továbbra is ezt szolgálja az akkreditált laboratórium” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A tanúsítvány lehetővé teszi, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház is az országos program keretén belül PCR-teszteket végezzen el a koronavírus azonosítására. Az erre vonatkozó szerződést a kórház a héten köti meg az közegészségügyi igazgatósággal.

„Az ez alkalommal az Egészségügyi Minisztériumtól kapott kétszáz ezer lejből továbbra is a kórház betegein, a szimptomatikus esetek és direkt kontaktok esetében végzünk ingyenes teszteket. Prioritást élveznek a betegek, hiszen rengeteg gyanús esettel szembesülünk: csak júliusban 1403 COVID-19-tesztet végeztünk el a személyzeten, a bent fekvő és a metodológia szerint követett betegeken” – emelte ki András Nagy Róbert kórházmenedzser.

A PCR-tesztelésre alkalmas molekuláris biológia laboratórium nagy segítséget nyújtott az elmúlt hónapokban. Dr. Rosu Mátyás orvosigazgató kiemelte, nagy hangsúly fektetnek az elővigyázatosságra, ezért minden beutalt vagy a beutalásra váró, tünetmentes betegen is tesztet végeztek, hogy biztonságosan tudják elvégezni a műtéteket és vizsgálatokat, a személyzet egészsége és a belső fertőzés elkerülése érdekében. A laborban dolgozó labororvos, két biokémikus, és egy asszisztens minden biztonsági intézkedést betartva végzi munkáját, hiszen a beutalt betegek mellett a pozitív koronavírusos személyeken is tesztet végeznek mielőtt elhagyják a kórházat, illetve természetesen a gyanús eseteken is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS