2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

PD-L-s politikust indít az Erdélyi Magyar Szövetség a Szatmár megyei tanácselnöki tisztségért

2020. augusztus 07. 18:22, utolsó frissítés: 18:55

A két, szövetséges magyar kispárt, a Magyar Polgári Párt, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői, Mezei János és Csomortányi „Karlendítő” István tegnap jelentették be, hogy a nagykárolyi Pop Zoltán Carol lesz a jelöltjük a Szatmár megyei tanácselnöki tisztségre szeptemberben. Pop egyébként közgazdász, és az Országos Talajjavító Vállalat (ANIF) nagykárolyi kirendeltségének vezetője.


A jelölt nem ismeretlen a szatmáriak körében, hisz a Traian Băsescu által vezetett Demokrata-Liberális Párt egyik helyi szintű vezetője volt, az alakulat színeiben pedig szenátori tisztségért is indult 2008-ban. A megelőző helyhatósági választásokkor, 2004-ben pedig Nagykárolyban indult a polgármesteri tisztségért a Gigi Becali-féle PNG-CD (Új Generáció Pártja) jelöltjeként, azonban egyik alkalommal sem sikerült elérnie a megcélzott tisztséget.

Mint ismeretes, a PD-L és a PNL (Nemzeti Liberális Párt) 2014-ben összeolvadt, és PNL néven folytatta tovább az új alakulat. Ily módon a régi PD-L-sekből automatikusan PNL-sek lettek, már akik el nem hagyták a szervezetet. A hajdani PD-L-ből egyébként ketten is szerepelnek a tanácselnök-jelöltek között Szatmár megyében, a PNL jelöltje, Adrian Cozma szintén a Băsescu-pártból érkezett.

Balról: Csomortányi Balról: Csomortányi "Karlendítő" István, Pop Zoltán Carol, Mezei János és Kiszner Csaba, az EMNP Szatmár megyei elnöke. Forrás: presasm.ro


A megyei önkormányzat vezetői tisztségére, az eddigi hivatalos bejelentések szerint, a két említetten kívül Pataki Csaba, a tanács jelenlegi RMDSZ-es elnöke pályázik. Hogy sikerül-e Patakinak újráznia, az jelentős mértékben múlhat egy román pártok közötti összefogáson, amit egyébként sokan sürgetnek. Különösen azóta, hogy 2012-ben (ekkor a PSD és a PNL koalícióban indult USL néven) nyilvánvalóvá vált, hogy Szatmár megyében és Szatmárnémetiben (ahol 35-40% a magyarok aránya) csakis összefogással tudják legyőzni az RMDSZ jelöltjeit.

Értesüléseink szerint egy ilyen együttműködés most is körvonalazódik a Szatmár megyei tanácselnöki tisztség kapcsán, azaz amennyiben lesznek még román jelöltek, ezek visszalépnek Cozma javára. Információink szerint a szatmárnémeti polgármesteri tisztség kapcsán is folynak tárgyalások egy esetleges román összefogásról, azonban a pártoknak nem sikerült megegyezniük, legalábbis mostanáig.

Tegnap egyébként az Erdélyi Magyar Szövetséget alkotó EMNP és az MPP vezetői, valamint Pop úgy nyilatkoztak, hogy nyitottak lennének a párbeszédre, sőt, akár egy megállapodásra is az RMDSZ-szel még a választások előtt, azonban a nagyobbik magyar párt mindeddig nem mutatott érdeklődést a lehetőség iránt. (satumareonline.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS