2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rovarirtás Csíkszereda közterületein: ezeket a helyszíneket kerüld el aznap!

2020. augusztus 07. 19:31, utolsó frissítés: 19:47

Szúnyogirtást végeznek augusztus 8-ától Csíkszereda közterületein, tudatja közleményben a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal.

"Elsősorban a szúnyogok ellen irányul a holnap, augusztus 8-án kezdődő csíkszeredai rovarritkítás. A megbízott cég 13 helyszínen végzi a beavatkozást. Csíkszereda többéves szerződést kötött a Csík Turism Montan Kft.-vel a rovarirtást illetően, és az első beavatkozás holnap 21.00 órakor kezdődik a következő helyszíneken: Központi park, Majláth Gusztáv Károly tér, Kőrösi Csoma Sándor utca, Vár tér, Temesvári sugárút, Gál Sándor tér, városi stadion, Nagyrét utca, Ifjúsági park, Szentlélek utcai köztemető, hősök temetője, zsögödi strand és környéke, Szeredai fürdő" - fogalmaznak.

"A rovarritkítás során hidegködöt és víz alapú vegyszereket használnak, hatóanyaguk a cipermethrin és a tetramethrin, ezek ellenszere pedig az atropin" - derül ki a közleményből. "Kérjük a lakosságot, hogy a belégzés elkerülése érdekében a beavatkozás idején és az azt követő félórában lehetőleg kerüljék a felsorolt helyszíneket, esetleges rosszullét esetén pedig forduljanak orvoshoz" - teszik hozzá.

"A nagyobb hatásfok elérése végett a szúnyogritkítást 10–14 nap múlva megismétlik. A beavatkozás csakis közterületen történik, a még jobb eredményért magánterületeken is most érdemes szúnyogot irtani" - zárul a közlemény.

A cipermetrin/cypermethrin a magyarországi Levegő Munkacsoport szakmai anyaga szerint "erősen mérgező, bőr- és szemirritáló, esetleges rákkeltő piretroid", a tetrametrin/tetramethrin pedig "emberen lehetséges rákkeltő piretroid vegyület". A cipermetrin ráadásul széles spektrumú rovarirtószer, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szúnyogokkal végez, hanem gyakorlatilag mindenféle rovarral.

Az üggyel kapcsolatban - miszerint az alkalmazott szerek nem biztonságosak sem a lakosság, sem az élővilág szempontjából - megkerestük a polgármesteri hivatalt, illetve az önkormányzat egészségügyi, szociális-védelmi, ifjúság-, sport-, szabadidős, turisztikai tevékenység- és egyházügyi szakbizottságának egyes tagjait is. A témára visszatérünk. (hírszerk)

Kiemelt kép: Clker-Free-Vector-Images képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS