2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csíkszeredai szúnyogirtás: a vegyszerek megfelelnek a romániai előírásoknak a polgármesteri hivatal szerint

2020. augusztus 08. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

A csíkszeredai szúnyogirtáshoz használt vegyszerek megfelelnek a romániai előírásoknak, és azokat más városokban is használják - reagált megkeresésünkre Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. Mint azt megírtuk, augusztus 8-ától Csíkszereda közterületein cipermetrin és tetrametrin felhasználásával rovarirtásba kezdenek.

A cipermetrin/cypermethrin a magyarországi Levegő Munkacsoport szakmai anyaga szerint "erősen mérgező, bőr- és szemirritáló, esetleges rákkeltő piretroid", a tetrametrin/tetramethrin pedig "emberen lehetséges rákkeltő piretroid vegyület". A cipermetrin ráadásul széles spektrumú rovarirtószer, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szúnyogokkal végez, hanem gyakorlatilag mindenféle rovarral.

Augusztus 7-én elküldött megkeresésünkben arra is rákérdeztünk: tudtak-e ezekről a lehetséges káros hatásokról; kértek-e szakértői véleményezést az alkalmazott vegyszerekről; terveznek-e változtatni az alkalmazott vegyszereken, illetve terveznek-e a továbbiakban egyeztetni az ilyen akciók előtt az erre hivatott szakemberekkel, beleértve környezetvédelmi és természetvédelmi szakembereket is.

"A tény, hogy erre szakosodott, tapasztalattal rendelkező cég végzi a rovarirtást, garanciát jelent számunkra abban, hogy hozzáértők végzik a munkát. Biztosítottak bennünket afelől, hogy a felhasznált vegyszerek az általuk alkalmazott dózisban megfelelnek a romániai előírásoknak, és más városokban is alkalmazzák" - áll a Transindexnek írt hivatalos válaszban.

(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS