2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: Kötelező lesz a védőmaszk használata azokban az iskolákban, ahol klasszikus módon folyik a tanítás

2020. augusztus 12. 15:42, utolsó frissítés: 18:14

FRISSÍTÉS: Simona Pârvu, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) vezetője pontosított: a tanórák ideje alatt nem, csak szünetekben lesz kötelező a maszkviselés azokban az iskolákban, ahol klasszikus módon folyik majd a tanítás. A tanároknak viszont mindvégig védőmaszkot kell hordaniuk – írja az Edupedu.


-------------------------------------------------------------------------------
Kötelező lesz a védőmaszk használata azokban az iskolákban, ahol a tanítás rendesen - a tanulók fizikai jelenlétével - fog zajlani a tanévnyitást követően, és minden taninztézményt el kell látni fertőtlenítőszerrel - jelentette ki szerdán Ludovic Orban kormányfő.

Tárcaközi bizottság készíti elő a tanévnyitást, sajátos intézkedésekre van szükség az iskolakezdés minden kidolgozott forgatókönyvére, mondta Orban a parlament plénuma előtt.

"Azokban az iskolákban, ahol a tanév a klasszikus módon kezdődik el, világos, hogy mind az oktatóknak, mind a tanulóknak és az intézmény alkalmazottainak védőmaszkot kell majd hordaniuk. (...) Minden iskolában kell hogy legyen fertőtlenítőszer a pedagógusok és a diákok számára" - számolt be Orban az intézkedésekről.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a tanítás lebonyolítására három forgatókönyvet dolgoztak ki és azt a helyi járványhelyzettől függően fogják alkalmazni az iskolák az igazgatótanácsok, tanfelügyelőségek és a vészhelyzeti bizottságok döntése nyomán. Ahol a járványhelyzet megengedi, a tanítás rendhagyó módon, a diákok fizikai jelenlétével fog zajlani, a második lehetőség a tanulók alternatív jelenléte az iskolákban, a harmadik pedig az online tanítás.

Ez utóbbival kapcsolatban nyomatékosította, hogy a kormány jelentős összegeket utalt ki az online tanítás kapacitásának fejlesztésére.

A tanügyminisztérium felmérése szerint az iskolák mintegy 20%-ának nincs internetes hozzáférése, de az országos távközlési hatósággal (ANCOM), a mobilszolgáltatókkal és a helyi önkormányzatok képviselőivel közösen megoldást fognak találni minden egyes iskola világhálóhoz való csatlakoztatására, és minden iskola ingyenesen csatlakozhat majd az online tanítási platformokhoz, mutatott rá a miniszterelnök.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a kormány pénzt utalt ki a tartalékalapból 250.000 táblagép beszerzésére a tanulók számára és a jövő héten hirdetik ki a közbeszerzési eljárás nyerteseit.

A kormány ugyanakkor 125 millió eurót utalt ki az európai alapokból a helyi önkormányzatoknak további 200.000 laptop beszerzésére, illetve fertőtlenítőszerek és fertőtlenítő berendezések vásárlására.

A Világbanktól származó alapokból ugyanakkor zajlik egy közbeszerzési eljárás 74.000 laptop és biztonsági kamera megvásárlására is 1164 iskola számára, tette hozzá Orban.

"Mind a helyi hatóságok, mind az iskolaigazgatók, mind a tanárok és szülők együttműködésére szükségünk van, hogy a legjobb körülményeket biztosíthassuk a tanévkezdéshez, hogy biztosítsuk a tanuláshoz való jogot minden romániai gyermek számára" - szögezte le a kormányfő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS