2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSÍTVE: Az RMDSZ azt állítja, Sipos Zoltán részt vett a sajtóeseményeiken, és többször is feltehette a kérdéseit

2020. augusztus 12. 20:39, utolsó frissítés: 2020. augusztus 13. 12:23

Állást foglalt az RMDSZ az Átlátszó Erdélyen megjelent állítások kapcsán, amiről mi is hírt adtunk.


Mint írtuk: bírósági ítélet kötelezi az RMDSZ-t, hogy hívja meg az Átlátszó Erdély újságíróit a sajtótájékoztatóira. Az Átlátszó Erdély és Sipos Zoltán főszerkesztő tavaly decemberben ugyanis azért perelte be az RMDSZ-t, mert más sajtósokkal ellentétben, ők nem kaptak meghívót a szövetség sajtótájékoztatóira. Az első fokú ítélet július 31-én született.

A megjelent cikkekre reagálva Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője e-mailben foglalt állást az RMDSZ nevében. Mint írta:

„A ma megjelent cikkel kapcsolatban a következő az RMDSZ álláspontja:

Noha Sipos Zoltán szerkesztő úr azt állítja, hogy „semmilyen meghívást nem kapott az Ügyvezető Elnökség által szervezett sajtóeseményekre”, azokon részt vett, szóhoz jutott, feltehette a kérdéseit többször is.

A teljesség igénye nélkül, 2019-ben Sipos úr két hónap leforgása alatt háromszor vett részt eseményeinken, kettőn biztosan volt lehetősége kérdezni: az RMDSZ európai parlamenti választási programjának bemutatóján április 4-én, valamint Kelemen Hunor és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóján május 8-án. A programbemutatón és a 2019. május 30-i Majális utcai székházunkban szervezett sajtótájékoztatón Sipos Zoltán mellett jelen volt még Sz. T. kolléganője.

Sz. T. egyébként az akkreditációs ívünk szerint részt vett a Szövetségi Képviselők Tanácsának 2019. augusztusi ülésén, de korábban is fordult már meg sajtótájékoztatón, például 2018. január 8-án, amikor is hárompárti, autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló dokumentumot írt alá Kelemen Hunor, Bíró Zsolt és Szilágyi Zsolt.

Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kommunikációs irodája mindig beharangozza, elérhetővé teszi a Szövetség központi eseményeit a sajtómunkatársak számára az RMDSZ honlapján” – írta az RMDSZ szóvivője.

Az Átlátszó Erdély főszerkesztője egyébként azt írta cikkében: többször kérvényezte azt, hogy a központi RMDSZ sajtós címlistájára felkerüljön, de az Átlátszó Erdély újságírójaként egyetlen sajtóeseményre sem kapott meghívót. Ezért perelte be az RMDSZ-t. Később megjegyezte cikkében, a sajtóeseményekről viszont általában más szerkesztőségek újságíróitól tudomást szerzett.

Értesüléseink szerint az állásfoglalásban említett Sz. T., akkoriban a Főter.ro munkatársaként kapott meghívókat az RMDSZ-től.

FRISSÍTÉS (1): Sipos Zoltán az állásfoglalás kapcsán a Transindexnek elmondta, sosem azt állította, hogy nem vett részt az RMDSZ sajtóeseményein, ő ugyanis azt írta, hogy sosem hívták meg rájuk. Kollégái szokták átküldeni a meghívókat. Mint mondta, ezt a cikkben is jelezte. Hozzátette, nincs tudomása arról, hogy az RMDSZ a sajtótájékoztatóit hol hirdeti meg nyilvánosan, ő eddig ilyesmit nem látott.

FRISSÍTÉS (2): Az ügyben a Kolozs Megyei Törvényszék még nem tette közzé az alapfokon megszületett döntésének indoklását. Az RMDSZ az ezt követő 15 napon belül dönthet arról, hogy kíván-e fellebezni a számára kedvezőtlen döntés ellen. Érdeklődésünkre, hogy az RMDSZ kíván-e fellebezni, az RMDSZ szóvivőjétől azt a választ kaptuk, hogy az RMDSZ megvárja a bíróság indoklását, és csak ezt követően döntenek az alapfokú ítélet fellebezéséről.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS