2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Bákó Megyei Törvényszékre helyezték át a megyehatárpert, a csíkszentmártoniak azonban szemleges helyszínt akarnak

2020. augusztus 13. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

A Hargita Megyei Törvényszék helyt adott Dormánfalva beadványának és megállapította, hogy területileg nem illetékesek annak a keresletnek a tárgyalására, amelyben a bíróságtól kéri Csíkszentmárton a község és a Dormánfalva közti, ezzel együtt pedig Hargita és Bákó megye közti határ megállapítását. A törvényszék úgy döntött, hogy az ügycsomót átadja a Bákó Megyei Törvényszéknek, de ezzel meg a csíkszentmártoniak nem értenek egyet, és egy szemleges helyszínt kérnek - írja a Székelyhon.

A bírósági tájékoztató szerint a döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, de Gergely András polgármester elmondta a portálnak, hogy a jogi képviseletük a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez fordul annak érdekében, hogy a tárgyalás helyszínének megváltoztatása esetén egy olyan megyébe küldjék át az ügycsomót, amelynek nincs köze az ügyhöz.

A székelyföldi település azt kérvényezi, hogy az 1968. évi 2. számú, az ország közigazgatási felosztásáról szóló törvény, másrészt egy ennél korábbi, szintén 1968-as minisztertanácsi határozat alapján jelöljék ki a két megye közötti határt – ennek értelmében Úzvölgye Csíkszentmárton része.

Dormánnfalva viszont egy - a Hargita Megyei Telekkönyvi Hivatal által is elismerten hibás - dokumentációra hivatkozik, miszerint 1998-ban elvégezték Dormánfalva és Csíkszentmárton területének kataszteri felmérését, de a feladatfüzetből kimaradt Úzvölgye település, mintegy 77 hektár területtel. A csíkszentmártoniak szerint azonban a hibás dokumentációnak nincs jogi értéke. (Székelyhon/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS