2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis kihirdette a két éves privatizációs stopról szóló törvényt

2020. augusztus 13. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

Klaus Johannis államfő csütörtökön kihirdette a két éves privatizációs stopról szóló törvényt, amelyet a szociáldemokraták kezdeményeztek.

Az elnöki hivatal csütörtökön egy közleményben tudatta, hogy az elnök aláírta a parlament által június elején elfogadott jogszabályt, amely megtiltja a kormánynak, hogy a következő két évben állami vállalatok részvényeit értékesítse.

A PSD törvényhozóinak egy csoportja által beterjesztett jogszabály kimondja, hogy tilos eladni állami vállalatok és bankok részvényeit, függetlenül attól, hogy az állam mekkora részesedéssel rendelkezik az említett társaságokban. A jogszabály a már folyamatban lévő privatizációkat is leállítja.

A liberális kormány megtámadta az alkotmánybíróságon a törvényt, de a taláros testület nem talált kivetni valót benne, így az elnök asztalára került.

A liberális kormány szerint a privatizációs stop bizonytalanságot kelt a versenyszférában a román gazdasággal szemben, és a befektetőket eltávolíthatja Romániától. A kabinet emlékeztetett, hogy az elmúlt években lezajlott kisebbségi részvénypakettek értékesítése a bukaresti értéktőzsdén keresztül zajlott, és hasznot hozott az államnak, mert előnyös privatizációk voltak.

Ludovic Orban miniszterelnök is korábban értetlenségét fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban. Jelezte: már folyamatban van a Hidroelectrica országos villamosenergia-termelő vállalat kisebbségi részvénycsomagjának privatizálása, de a CEC Bank részvényesei közé is bevonnának magánbefektetőt, hogy versenyképesebb legyen a pénzintézet.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS