2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frissítve: Megjelent a Hivatalos Közlönyben a veszélyhelyzetet 30 nappal meghosszabbító kormányhatározat

2020. augusztus 14. 20:00, utolsó frissítés: 2020. augusztus 15. 13:05

A kormány a veszélyhelyzet újabb 30 nappal történő meghosszabbításáról döntött pénteki ülésén - tájékoztat a hotnews.ro.

A koronavírus-járvány elleni védekezés enyhébb formáját, a veszélyhelyzetet legutóbb július 17-én hosszabbították meg 30 nappal, és augusztus 15-ig tart. A hosszabbítást augusztus 16-tól lép érvénybe további 30 napos időszakra.

A kormány által elfogadott változat csak minimális módosításokat tartalmaz a jelenleg érvényben levő szabályozáshoz képest, és nem vezet be új korlátozásokat. A kormány engedélyezte a teraszok nyitvatartási programjának az egy órával történő meghosszabbítását, így vasárnaptól már éjfélig nyitva tarthatnak, és 23 órakor vehetik fel a pincérek az utolsó rendelést.

A kormányfő már korábban leszögezte, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbító kormányhatározat már pénteken meg fog jelenni a Hivatalos Közlönyben.

FRISSÍTÉS: Megjelent pénteken a Hivatalos Közlönyben a kormányhatározat, amely augusztus 16-ától kezdődően 30 nappal meghosszabbítja Romániában a veszélyhelyzetet.

"A határozattervezetet elfogadta a kormány pénteki ülésén és meg is jelent már a Hivatalos Közlönyben. Ennek következtében a veszélyhelyzet további 30 napig fennáll, új korlátozó intézkedések azonban nincsenek" - jelentette be pénteken késő este, a kormányülés végén Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellárria vezetője.

A kormányhatározat melléklete az 5 évesnél idősebb személyek számára továbbra is kötelezővé teszi az arcmaszk viseletét bizonyos szabadtéri nyilvános helyeken, például piacokon, vásárokban, peronokon (busz- és vasúti megállókban), tenger- és folyóparti sétányokon, nyilvános ünnepségeken vagy olyan helyeken, ahol zarándoklatokat tartanak, és a turisztikai látványosságok környezetében. A maszkviselés bizonyos idősávban kötelező, amelyeket a megyei vészhelyzeti bizottságok állapítanak meg.

A melléklet értelmében bizonyos körülmények között elrendelhető egyes személyek karanténba helyezése, vagy elszigetelése.

A vallásos felekezetek a templomokban vagy a templomok udvarán tarthatnak miséket, istentiszteleteket, közös imákat, betartva az egészségügyi és a belügyminiszter közös, vonatkozó rendelkezéseit.

A dokumentum lehetőséget teremt zonális karantén létrehozására abban az esetben, ha jelentős epidemiológiai kockázat esete áll fent.

Az éttermek, szállodák, motelek, panziók, kávézók továbbra is csak a teraszokon szolgálhatnak fel ételt és italt, a beltéri helyiségek zárva maradnak.

A szabadstrandokra látogatóknak legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól.

A határozat szerint az Argeş, Brassó, Konstanca, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova és Galac megyei, valamint a bukaresti vendéglátóipari egységek teraszainak legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS