2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magas támogatottság mellett lép fúzióra az USR és a PLUS

2020. augusztus 15. 15:40, utolsó frissítés: 2020. augusztus 16. 09:20

Szombaton, online kongresszus keretében szavazták meg a Dan Barna féle Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Cioloș technokrata ex-miniszterelnök vezette Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) fúzióját.

A döntés azért is volt fontos, mert már csak hetek választják el a pártokat a 2020-as önkormányzati választástól, amelyet szeptember 27-én tartanak.

A két párt már korábban is együttműködött, szövetségüknek köszönhetően a 2019-es európai parlamenti választások alkalmával például a két elgnagyobb romániai politikai alakulat (a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt) eredményeit sikerült megközelíteniük a szavazatok 22,36 százalékának megszerzésével.

A két párt küldöttei magas fölénnyel a fúzió mellett tették le a voksukat. Amíg az USR-nél 76 százalékban támogatták a kezdeményezést, addig a PLUS ennél is magasabb, 83 százalékos döntő többséggel szavazta meg a pártfúziót.

Dacian Cioloş miután megköszönte a kezdeményezés támogatóinak szavazatát, úgy fogalmazott, az USR és a PLUS most már a lehető legközelebb állnak egymáshoz. Mint mondta, köszöni, hogy szavai meghallgatásra találtak, az elkövetkezőkben kielemzik az elmúlt időszak fúzióról szóló vitáit. Megjegyezte: ez az eredmény nemcsak azt jelenti, hogy a két párt egyesülni fog, hanem utal az eredményes együttműködésre is.

Dan Barna szerint együtt még elszántabban tudnak majd harcolni az elképzeléseikért és elveikért. A fúziós egyesülés megerősítette őket azon törekvéseikben, hogy Romániát jobbá tegyék.

Az új párt neve USR-PLUS lesz, és két társelnök, Dan Barna és Dacian Cioloș áll az élén. A fúziót követően a két politikai alakulat helyi és megyei szervezetei is egyesülni fognak. "A régi pártoknak 30 év állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy megmutassák mit tudnak tenni Romániáért, most már rajtunk a sor, hogy a saját elképzeléseink szerint alakítsuk a jövő Romániáját" - hangsúlyozta Dan Barna.

(hírszerk./g4media)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS