2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: Benyújtotta a PSD a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. Orban: ez felelőtlenség

2020. augusztus 17. 18:42, utolsó frissítés: 20:20

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke hétfőn délután bejelentette: benyújtották a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.


Ciolacu korábban azzal indokolta lépésüket, hogy a kormány "tönkretette a gazdaságot, kockára tette a román állampolgárok egészségét és nem tett semmit a biztonságos tanévkezdés érdekében, ez utóbbi a terhét pedig átruházta a polgármesterekre és az iskolaigazgatókra".

A PSD elnöke már többször beszélt arról, hogy pártja egy bizalmatlansági indítvány benyújtására készül, legutóbb azt mondta, hogy akkor fogják ezt megtenni, ha összegyűl kellő számú aláírás az indítvány sikeréhez.

"A kormányon lévő Nemzeti Liberális Párton (PNL) és Népi Mozgalom Párton (PMP) kívül az összes többi párt képviselőivel tárgyalunk a bizalmatlansági indítvány támogatásáról" - jelentette be. Elmondta: Victor Pontával már tárgyalt, és számít a Pro Románia Párt szavazataira, hozzátéve: ideje volna, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is állást foglaljon, hogy "hatalmon van-e vagy ellenzékben".

"Újabb felelőtlenség" a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban.

"Benyújtani egy bizalmatlansági indítványt, megkísérelni megdönteni egy olyan kormányt, amely teljesítette az ország iránti kötelességét, amely korrekt módon, szakmailag helyesen és hatékonyan kezeli a járványt, valamint a gazdasági válság, az aszály és az árvizek miatt felmerült súlyos problémákat, egy olyan kormányt, amely olyan nehézségekkel küzd, amelyekre rég nem volt példa az ország történelemben, egy ilyen kormány megbuktatása számomra felelőtlen és teljesen logikátlan gesztusnak tűnik, amely sérti Románia érdekeit" - hangoztatta Orban.

A kormányfő szerint "abszurd", hogy az indítványt a parlamenti szünet alatt nyújtják be, erre az elmúlt harminc évben nem volt példa. Orban megítélése szerint bizalmatlansági indítványt kizárólag a parlamenti ülésszak alatt lehet benyújtani, minden más módszer alkotmányellenes.

"Mindenesetre az indítványhoz kapcsolódó valamennyi procedúrának teljesülnie kell. Hogy ők benyújtják az indítványt, az az ő dolguk, de az indítványhoz kapcsolódó parlamenti eljárásokat, ha figyelembe vesszük az alkotmányt és az egyéb jogszabályokat, a szeptemberben kezdődő parlamenti ülésszak alatt kell lefolytatni" - magyarázta Orban.

Meglátása szerint a PSD abban érdekelt, hogy hatalmon legyen az önkormányzati választások alatt, hogy "elcsalják a szavazást, és az összes állami intézményt felhasználják a maximális választási eredmény elérése érdekében", és nem értik meg, hogy a döntést "végső soron a románok hozzák meg".

Korábban Ludovic Orban miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, mert - a PNL álláspontja szerint - bizalmatlansági indítványt csak a parlament rendes ülésszaka alatt lehet megtárgyalni.

A kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt csütörtökön, déli 12 órakor olvassák fel - döntötte el a parlament két házának egyesített házbizottsága.(agerpres)

Nyitókép: Marcel Ciolacu. Forrás: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS