2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondott a kolozsvári önkormányzat a Keleti Parkba tervezett aquaparkról

2020. augusztus 17. 19:56, utolsó frissítés: 19:56

Amint Dan Tarcea alpolgármester elmondta: megtartják a városszéli területet közparknak, az élményfürdő számára pedig keresnek másik helyszínt.


Mint ismeretes, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal arra készült, hogy a több mint 45 hektáros, természetközeli állapotban levő területen egy aquaparkot építtet. A létesítmény elfoglalta volna a Keleti Park közel felét, illetve a környék forgalmának megnövekedését vonta volna maga után. Emiatt számos természetvédő civil és környékbeli lakos tiltakozott a projekt ellen, amellett érvelve, hogy meg kell védeni az itt még fellelhető ökoszisztémákat. A helyi önkormányzat pedig, úgy tűnik, elfogadta az érveiket.

Tarcea szerint még az ősz folyamán nemzetközi ötletversenyt hirdetnek annak érdekében, hogy a látogatók számára is vonzóvá tegyék a Keleti Parkot oly módon, hogy ne ártsanak az itt élő növény- és állatfajoknak.

A jórészt vizes területeket, tavakat és nádasokat magába foglaló városrész területének mindössze egynegyede képezi a város tulajdonát, ezért az alpolgármester szerint szükség lesz kisajátításokra is.

A parkban végzendő munkálatok hosszabb távon valósulnak meg, az önkormányzat számításai szerint a tervezés körülbelül egy évet igényel majd. A Keleti Parkkal kapcsolatos elképzelésekről, vitákról itt, itt, itt és itt írtunk bővebben. (radiocluj.ro, hírszerk.)


Nyitókép: SOS Parcul Est Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS