2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Családbarát város építését ígéri Soós Zoltán

2020. augusztus 20. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

Soós Zoltán független polgármesterjelölt ismét adatokkal támasztotta alá, hogy milyen szinten van a vásárhelyi oktatási rendszer. Egy idei felmérés alapján Marosvásárhely mindössze két iskolája került be az ország 100 első középiskolája közé. Az országos rangsorban Nagyvárad és Nagyszeben is Marosvásárhely előtt áll. A családbarát város terveit bemutató sajtótájékoztatón a polgármesterjelölt aláhúzta, hogy a felzárkózás és a fejlesztés kell legyen a cél.
Elsődleges feladatként a bölcsődék építését tűzte ki, hiszen itt óriási a hiány. Marosvásárhelyen elképesztően alacsony a bölcsődék száma, mindössze 6 van belőlük, amelyek összes 337 férőhelyet biztosítanak, az elmúlt 2 évben pedig kétszer ennyi gyermeket írattak be. „A tervünk az, hogy a következő három évben 300 új helyet létesítünk új bölcsődék építésével.”

A családok biztonsága érdekében Soós Zoltán két fontos tervet is említett. Az egyik, hogy az önkormányzat finanszírozza meg a 2 és 3 év közötti gyermekek óvodai elhelyezését, míg ennek a jogi és anyagi finanszírozása letisztul a kormány szintjén. Beszélt a játszóterek biztonságáról is, ahonnan ki fogja tiltani a dohányzást és a kutyasétáltatást, és megkezdik azok mobil illemhelyekkel való felszerelését.

A sajtótájékoztatón felszólalt Andreia Moraru szociológus, szociális projektmenedzser is. Kiemelte, hogy a koronavírus teljesen a fejére állította az amúgy is nehézkesen működő oktatást. De van ennek egy előnye is, hiszen decentralizációt hozott a rendszerben. Helyi szinten dönthetnek gyermekeik oktatási körülményeiről. Ez nagy feladat, de látjuk, hogy a Florea rendszer nem tud kezdeni ezzel a lehetőséggel semmit. „Az elmúlt 20 évben Marosvásárhelyen soha ne volt prioritás az oktatás, az intézmények karbantartása és felszerelése. Ezt minden szülő és gyermek tudja. Ezen változtatni kell.”

Csép Éva-Andrea parlamenti képviselő egy pezsgő Marosvásárhely képéről beszélt, ahol jól érzik magukat a családok. A bölcsődék, óvodák, iskolák felszerelése mellett nagyon fontos az újszülöttek után adott támogatás, a speciális igényű családok segítése, otthoni gondozása működtetése, és a kismamák számára biztosított akadálymentes közlekedés is.Soós Zoltán szerint a cél világos. „Családbarát várost építünk. És ebben mindenkinek van dolga, felelőssége. Városvezetőnek, pedagógusnak, szülőnek egyaránt. Sőt, a gyerekeknek is. Hiszen mindenkinek el kell készítenie a saját házi feladatát. Erős közösség csak ott lehetséges, ahol vigyázunk egymásra." (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS